fbpx Bukarest teljes lakosságát letesztelik koronavírusra | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bukarest teljes lakosságát letesztelik koronavírusra

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bukarest teljes lakosságát letesztelik koronavírusra

2020. március 27. - 11:13

 

Drasztikus lépésre szánták rá magukat a járvány megfékezéséért. - írja a nyugatfeny.hu.

Román katonák mobilkórházat húznak fel Bukarest külvárosában 2020. március 20-án. Fotó: Andrei Pungovschi/AFP Forrás: 444.hu

Nelu Tătaru román egészségügyi államtitkár szerdán este bejelentette, hogy a már a jövő héten elkezdik a román főváros, Bukarest lakóinak szisztematikus tesztelését koronavírusra.

Először az egészségügyi dolgozókat, aztán az időseket, betegeket tesztelik, végül kiterjesztenék a műveletet az egész lakosságra.Ha a bukaresti tesztek eredménye indokolja, akkor a többi nagyvárosban is elkezdik szűrni a teljes lakosságot.

Viorel Costache egészségügyi miniszter elmondta, hogy az orvoscsoportok dél-koreai mintára, házról házra járva végeznék a vizsgálatokat.

A miniszter becslése szerint Románia már a hétvégén túl lesz a kétszázezredik (!) koronateszten.

A koronavirus.gov.hu adatai szerint Magyarország egyelőre 7000 igazolt tesztet sem végzett el.

Frissítés:

Lemondott Victor Costache román egészségügyi miniszter csütörtökön, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal.

A miniszter távozását Ludovic Orban kormányfő jelentette be, hozzátéve, hogy Costache "személyes és szakmai okokra" hivatkozva jelentette be távozását. A román média tudni véli, hogy Costachét valójában a kormányfő mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai és a válság kezelésében mutatkozó hiányosságok miatt.

Costache előző nap még Bukarest teljes lakosságának tesztelésére vonatkozó terveiről nyilatkozott az Adevarul portálnak. Elmondta: a dél-koreaihoz hasonló "innovatív" pilótaprogram keretében házról házra járva fognak mindenkit tesztelni a fővárosban, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő hét elejéig az ehhez szükséges legalább kétmillió, később pedig a tömeges tesztelés folytatására is elegendő mintegy ötmillió teszt érkezik az országba.

A bejelentés indulatos közvitát váltott ki a médiában: több megszólaltatott szakember szerint sürgősebb lenne az első vonalban harcoló egészségügyi személyzet védelme, hiszen Romániában szerdáig már több mint száz egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust, és számos kórházi részleget kényszerültek karantén alá helyezni.

A KÓRHÁZI FERTŐZÉSEK JELENTŐS RÉSZE ANNAK TULAJDONÍTHATÓ, HOGY EGY-EGY, MÁS OKOKBÓL BEUTALT BETEGRŐL NAPOKKAL KÉSŐBB DERÜLT KI, HOGY KORONAVÍRUSSAL IS FERTŐZÖTT.

Costachénak egyebek között azt rótták fel, hogy nem szervezte meg idejében a - nem járványkórházban dolgozó - orvosok ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel. Egyebek mellett ennek tulajdonítják, hogy a "Románia Lombardiájának" nevezett Suceaván a több mint 1300 alkalmazottat foglalkoztató megyei kórházban alakult ki az ország legnagyobb fertőző góca. A Kínából kiindult Covid-19-ben csütörtök reggelig elhunyt 17 áldozat közül 7 innen került ki, a vírus romániai megjelenése óta eltelt egy hónapban megfertőződött mintegy ezer ember közül 200 is a suceavai megyei kórház alkalmazottja vagy páciense volt.

A miniszterelnök szerint Costache lemondásával nem változnak a prioritások: a tárca egyik legsürgősebb feladata lesz továbbra is a kórházak és az orvosi személyzet ellátása megfelelő védőfelszereléssel.

nyugatifeny.hu/portfolio.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek