h i r d e t é s

Brutál gyors a Li-Fi

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brutál gyors a Li-Fi

2015. november 24. - 13:20
0 komment

Félresöpörhetjük a rádióhullámok hatásával kapcsolatos aggodalmainkat, mert itt az új drótnélküli hálózati megoldás, a látható fényen alapuló Li-Fi (az egyszerűség kedvéért és a wifi nyomán hívjuk csak lifinek). Ezzel a módszerrel a laboratóriumi körülmények közt elképesztő 224 gigabit per másodperces sebességet értek el a kutatók.

Fotó: Index

Azóta élő környezetben is letesztelték a fénnyel működő eszközöket Észtország fővárosában, Tallinban, és így is egy gigabit per másodperces átvitelt mértek - írja az index.hu.

Ez százszor gyorsabb, mint a wifi átlagos sebessége.

„Most egy intelligens világítás kifejlesztésén dolgozunk, és folyamatban van egy pilot projektünk egy irodában, ahol fénnyel csatlakoznak az internetre” - mondta Deepak Solanki, az észt Velmenni nevű technológiai cég vezérigazgatója az IB Timesnak.

A lifit a skóciai Edinburgh Egyetemen dolgozó Harald Haas találta fel 2011-ben. Ő mutatta be először, hogy egyetlen led fénye több adatot tud sugározni, mint egy mobilhálózati adótorony. A laborban 224 gigabites átvitelt mértek, ami azt jelenti, hogy tizennyolc másfél gigabájtos filmet egyetlen másodperc alatt le lehet tölteni.

A fényt 400-800 terahertzes frekvenciatartományban használják adatátvitelre, és a lednek elképesztő gyorsan kell ki- és bekapcsolnia, így továbbítja a biteket. Ilyen átviteli sebességnél szabad szemmel nem látható a led villogása. A lifi egyik legnagyobb előnye, hogy nem hatol át a falakon, tehát nehezebb lehallgatni, mint a rádiós wifit.

Mivel az összes eszközünk wifivel van felszerelve, egyelőre nem megvalósítható a lifire való átállás. Haas azonban már alapított egy PureLifi nevű céget, és piacra dobott kezdetleges, 11,5 MB/másodperces átviteli sebességű plug and play eszközöket. A technológiában hatalmas potenciál van, hiszen több milliárd lámpa működik világszerte, melyek akár az adatátvitelben is részt vehetnek.

 

index.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s