h i r d e t é s

Botrányos kérdőíveket töltetnek ki a gyerekekkel az Erzsébet-táborokban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Botrányos kérdőíveket töltetnek ki a gyerekekkel az Erzsébet-táborokban

2020. július 04. - 10:25

 

Az Erzsébet-táborokban bevett gyakorlat, hogy az ott táborozó, sokszor a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekekkel érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet töltetnek ki.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára - Fotó: MTI/Varga György

Bár a válaszadás elvileg önkéntes és szülői beleegyezéshez kötött, a kérdőívek tartalma több mint aggályos, azok felhasználhatóságáról már nem is beszélve.

Nincs rendben, hogy a rászoruló gyerekek táboroztatását egy az egyben egy világnézetileg határozottan elkötelezett, adófizetői pénzekből gigantikusra duzzasztott szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány végzi, miközben a civil szervezeteket Soros-bérenc közellenségnek kiáltja ki a regnáló kormány. Főleg, hogy ezekben a táborokban a Kárpát-medencei pedagógusok többnyire ingyen, a törvényesen járó bértől messze elmaradó pénzért vagy ételutalványokért cserébe dolgoznak. - írja a NE DOLGOZZ INGYEN!

A portál bemutat egy, a gyerekek által kitöltetett kérdőívet, amely egyenesen botrányos:

Mint ahogyan az a fotókon látszik, a kérdőívek olyan érzékeny adatokra kérdeznek rá, amelyek alapján a kitöltők személye egyértelműen beazonosítható.

Mindemellett olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdeznek a felmérés készítői, amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen.

A 18. kérdés például arra kéri a táborozó gyerekeket, hogy osztályozzák 1-től 5-ig a családjukat, a szüleiket, a testvéreiket, az osztályközösségeiket és a tanáraik többségét (Sic!)

A következő kérdésben pedig ugyanígy ötös skálán kell értékelniük a kapcsolatukat a szüleikkel, testvéreikkel, nagyszüleikkel, osztálytársaikkal, tanáraikkal, nem sokat javít a helyzeten, hogy itt osztályzatok helyett szmájlik jelzik az egyes fokozatokat.

Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy az ilyen jellegű kérdések megválaszolásához több órányi beszélgetésre, közös játékra lenne szükség, egy ilyen papírlap legfeljebb az otthonuktól egyébként is távol levő gyerekek megzavarására alkalmas.

De nagy valószínűséggel nem is az a valódi cél, hogy a táborozó gyermekek lelkivilágáról kapjanak képet ennek a felmérésnek a kiagyalói, hiába bújnak a neves pszichológusról elnevezett Kopp Mária Intézet mögé. Az így nyert adatok viszont marketing és propaganda célú kiadványok célzott terjesztésére kiválóan alkalmasak, ahogyan arra is, hogy statisztikai adatokat szolgáltassanak olyan jövőbeni dokumentumok számára, amelyekről jelenleg semmilyen információnk nincs.

nedolgozzingyen.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s