h i r d e t é s

Bokros Lajos: Parasztvakítás a kormány ajánlata Brüsszelnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bokros Lajos: Parasztvakítás a kormány ajánlata Brüsszelnek

2022. július 09. - 08:50

A volt pénzügyminiszter szerint ez sem lesz elég ahhoz, hogy az Európai Bizottság felszabadítsa a helyreállítási alap blokkolt forrásait Magyarország számára.

Bokros Lajos - Forrás: Mérce

Nem az EU követeléseit, hanem az Európai Bizottság ajánlásait akarja végrehajtani a kormány – így reagált Bokros Lajos arra a listára, amelyet Gulyás Gergely csütörtökön közölt a kormányinfón. A volt pénzügyminisztert a Klubrádióban kérdezték a négy vállalásról, amelyek alapvetően a korrupció visszaszorítását célozzák. (A közbeszerzéseknél 15 százalék alá csökkentik az egyszereplős tenderek arányát, a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntéseit bíróságon meg lehet támadni, társadalmi konzultációra hagynak időt a a törvényalkotás előtt, az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenségre kell fordítani.)

Bokros szerint az ajánlat szépségtapasz, sőt parasztvakítás. A közbeszerzésekkel kapcsolatos vállalás például könnyen kijátszható, hiszen elég megfizetni kormányközeli haverokat, akik versenyképtelen ajánlatot adnak be. A korrupciós büntetőügyeknél pedig fennáll továbbra is az a kockázat, hogy az ügyészség ugyanúgy visszadobja az ügyeket, márpedig a bírósági jogorvoslat csak akkor lehetséges, ha az ügyészség vádat emel. Ráadásul – tette hozzá – a bíróságok sem függetlenek. Hozzátette: az igazi megoldás az lenne, ha csatlakoznánk az Európai Ügyészséghez – ezt a kormány következetesen, szuverenitási okokból elutasítja. A társadalmi konzultációt úgy látja: az legfeljebb lassítja és költségesebbé teszi a folyamatot, de semmilyen módon nem gátolja a kormányt, hogy számára kedvező törvényeket alkosson.

Úgy látja: ezek teljesítésével nem kerül közelebb Magyarország a blokkolt uniós forrásokhoz. (hvg.hu)


h i r d e t é s

Clicky