h i r d e t é s

Blokksüllyedés - Már nem a sajtó a bűnős

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Blokksüllyedés - Már nem a sajtó a bűnős

2018. január 12. - 13:43

 

Az hatóság adminisztrációs kifogást támasztott a 4-es blokk süllyedésmérését illetően, de megállapításai idézését nem sérelmezi. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Az MVM Paksi Atomerőmű nem sorolta fel tételesen a 4-es blokk öregedéskezelési tervében az épületsüllyedéssel kapcsolatos, amúgy meglévő eljárásait

– közölte lapunkkal Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgató-helyettese a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján a nagy port kavart blokksüllyedési beszámolónk kapcsán.

Ezzel a hatóság a lehető legkisebbre csökkenti az atomerőműnek e tárgyban felróhatóakat.

Az öregedéskezelési terv következő változatában már biztos tételesen megkapják az atomerőműtől a süllyedéssel kapcsolatos teendőlistát

- véli. Így ez se akadályozta a 4-es blokk 20 éves élettartam-hosszabbítását.

Mint emlékezetes, a hivatal a kiadott engedélyben a süllyedési értékek nemmegfelelőségéről, egyes külső elemek 2025-re várható túlterheléséről, a reaktortartály dőlési vizsgálatairól, és mindezek tisztázó tárgyalásairól számolt be. Erre Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető a szakminiszterekhez írt pontosító kérdésekben hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus e tárgyban aggodalmainak adott hangot.

A főigazgató-helyettes szerint félreértés a hivatali megállapításokból bárminemű további gondokra következtetni. A talaj minden épület alatt süllyed. A jelenség a négy blokk közül a 4-es számú esetében központi, hisz az áll a legközelebb a Dunához.

Engedélyükben ezért is tértek ki részletesen rá. Kérdésünkre Fichtinger Gyula főigazgató közölte: a 4. blokk az elmúlt 30 éves üzemideje során 2,4 centit süllyedt, egyre lassulóan. Az atomerőmű korábbi közleménye szerint a szint tavaly 130 mérési pontjuk adatai alapján 0 és 1 milliméter közé esett.

Bárminemű további cselekvésre – sűrűbb mérésekre, újabb eljárások kidolgozására – is csak évi 2 milliméternél nagyobb érték esetén lenne szükség

– vázolta Hullán Szabolcs. „Veszélyességi” értéket nem említett, mert ilyenre szerinte semmi esély.

A reaktortartály esetében a dőlést nézik: az "osztósík" az elmúlt évtizedek során összesen 1,17 millimétert mozdult el. Ez a többi blokk esetében kevesebb, egy milliméter körüli. Itt az 1,5 milliméteres határig – illetve az 1,4 milliméteres „jelzőszintig” - szintén nincs teendő és utána is csak az eljárások felülvizsgálata kerül szóba. Ugyanakkor még 3 milliméter sem jelent veszélyt a biztonságos működésre. (Az érték azért fontos, hogy a problémakor a reaktorba zuhanó biztonságvédelmi rudak pontosan essenek be.)

Arról nem tudott nyilatkozni, hogy a most – épp a szóban forgó 4. blokk mellett - építendő 5.-6. blokk alatt mekkora süllyedéssel számolnak. Afelől azonban – a kormányzati szereplőkhöz hasonlón – biztosított, hogy a tervekbe minden eshetőséget beszámítottak és az építkezés nem lesz hatással a 4. blokk süllyedésére.

A fukusimai atomerőmű-katasztrófa kapcsán készített felmérésükre hivatkozva Hullán Szabolcs rögzítette: a létesítmények akár a lakóépületben már komoly károkat okozó földrengésekre is felkészítették. Jelentésük szerint ugyanakkor bizonyos, az épület alatt futó, 10 centinél vastagabb csöveket egy ennél is nagyobb, a fukusimaihoz hasonló hatás ellen nem kellően védettek. Az anyag szerint még keresik a műszaki megoldást, ám ez a főigazgató-helyettes szerint meglesz. Az ilyen típusú csövek amúgy nem részei a termelésnek.

Az új atomblokkok helyett a jelenlegiek még további, akár 60-80 éves működtetési lehetőségét illető szakértői felvetések kapcsán Hullán Szabolcs nem kívánt műszaki véleményt nyilvánítani, mondván: a törvények a kérdés vizsgálatát nem teszik lehetővé.

Tegnap a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, Aszódi Attila magánblogján szaktanulmányt tett közzé a süllyedésről. Ebben biztosít a jelenség ismertsége és nyomon követése felől. Az új blokkok alatti rétegeket akár két kilométer mélységig is vizsgálták – nyugtat az államtitkár. (Környezetvédők kétségbe vonják a talaj alkalmasságát.)

Az atomenergia-hivatal nyilatkozataiban, illetve Aszódi Attila jegyzetében a nemzeti fejlesztési tárca és az atomerőmű korábbi közleményeitől eltérően nincsenek az ügy miatt a „sajtót”, illetve "rémhírterjesztőket" elmarasztaló kitételek. Néhány napon belül Tóth Bertalan bizonyára a hivatalos válaszokat is kézhez kapja.

Több mint kétezer ellenőrzés

Tavaly is teljesen biztonságosan üzemeltek a hazai nukleáris létesítmények – közölte tegnapi, évindító sajtótájékoztatójukon Fichtinger Gyula főigazgató. Több mint 2 ezer ellenőrzést hajtottak végre, 32 biztonságot érintő eseményt jelentettek, amelyek nem érték el a nemzetközi skála alsó szintjét se. A 2011-es fukusimai baleset nyomán ez év végéig megteendő 46 intézkedés közül eddig 33 teljesült.

Zajlik az új blokkok engedélyezése: a már kiadott telephelyengedély után idén a létesítési és a fizikai védelmi engedély kerül sorra. Egyes felvonulási épületek engedélykérelmét tavaly javításra vissza kellett küldeni.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s