h i r d e t é s

Biztonságban a panelek, Lázár megunta a bontást nyáron

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Biztonságban a panelek, Lázár megunta a bontást nyáron

2017. augusztus 10. - 14:16

 

A Miniszterelnökség valóban beindította a „panelbontással” kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről. - írja a nepszava.hu.

Forrás: pixabay.com

A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter „megértette” a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség

– nyilatkozta lapunknak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke.

Érdekképviseletük már két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Most valamennyi meghívott szervezetet – jelképes összeg fejében – a témába illő tanulmányok készítésére kérték fel.

Kaplonyi György szerint világossá vált az is, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen és Budapesten is. Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – legalábbis az MTOSZSZ tapasztalatai szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi György mindezek nyomán örömmel üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését.

Mára ugyanis bőven megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása. Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél.

Ide értendő például

  • a víz- vagy áramhálózat,
  • a pincék,
  • a szemétledobók állapota,
  • vagy akár a társasházak jogi helyzete.

Mindehhez számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. Tekintettel az érintett lakások több százezres számára, ez értelemszerűen százmilliárdos összeg.

Ráadásul a tárgyaláson emlékei szerint a kancellária azt hangsúlyozta, hogy erre nem szánnak uniós támogatási forrásokat. (Ez amúgy egybevág Lázár János legutóbbi nyilatkozataival.)

A többi típusú épület kapcsán a Miniszterelnökség háttérintézményei dolgoznak ki tanulmányokat

- tette hozzá.

Kaplonyi György derűlátó: mint fogalmazott, az Orbán-kabinet az elmúlt évek során egyszer se kérdezte meg az építésügy feszítő kérdéseiről a szakmai érdekképviseleteket. Most pedig ez nem hogy megtörtént, hanem a jelek szerint még hallgatnak is rájuk.

Mindezt megkeresésünkre megerősítette Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke is.

Panelek vissza- vagy elbontására vonatkozó igények hozzájuk se futottak be. Így ő is is a kérdés alapos vizsgálatát szorgalmazza. Ismeretei szerint bevonják a munkálatokba az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t is. (Az ÉMI vezetőjét a Miniszterelnökség nemrég lecserélte.)

Kérdésünkre, hogy valóban letettek-e a panelek nagyarányú visszabontásáról, a Miniszterelnökségtől azt írták:

"a panel-kérdés széles társadalmi réteget érint, hiszen a közel hatszázezer panellakásban több mint egymillió-kettőszázezer ember él. Ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja a megfelelő megoldás megtalálását.

A szakmai szervezetekkel létrehozott munkacsoportok célja is az, hogy a panellakásokban élők a jövőben sokkal élhetőbb, egészségesebb, családbarát környezetben élhessenek és tevékenykedhessenek.

A Miniszterelnökség több előzetes egyeztetést folytatott a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel.

Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is. Egyetértés született a tekintetben, hogy átfogó, minden részletkérdést lefedő, hosszú távú programcsomag megalkotása szükséges.

A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is.

Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak. Mindezekről az adatok bekérésének és elemzésének lezárultáig nem tudnak információval szolgálni"

– írták.

Ez leginkább úgy fordítható, hogy igen.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s