h i r d e t é s

Bizalmat szavazott a parlament Ludovic Orban jobbközép kormányának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bizalmat szavazott a parlament Ludovic Orban jobbközép kormányának

2020. március 14. - 17:05

 

A koronavírus-válság miatt hozott rendkívüli óvintézkedések közepette bizalmat szavazott a román parlament szombaton a február elején megbuktatott Ludovic Orban változatlan összetételű kormányának.

Ludovic Orban - Forrás: AGERPRES

Miután a házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencia formájában hallgatta meg a szakbizottság, a szájmaszkokat viselő törvényhozók fertőtlenített útvonalon, egyesével járultak a parlamentben kijelölt szavazóterembe, ahol fertőtlenített "szavazógolyókkal" voksoltak.

A kormánynak - a minimálisan szükséges 233 helyett - 286 képviselő és szenátor szavazott bizalmat, 23-an pedig ellene szavaztak.

A bizalmi szavazást megelőző szokásos plenáris vitára ezúttal nem került sor, Ludovic Orban írásban küldte meg a törvényhozóknak "felszólalását".

A kormány prioritásként kezeli a koronavírus-járvány visszaszorításához szükséges egészségügyi berendezések beszerzésének egyszerűsítését, és az ehhez szükséges pénzügyi alapok rendelkezésre bocsátását. Orban együttműködésre szólította fel a fertőzés terjedésének megállításában az állami intézményeket, civil szervezeteket és állampolgárokat. Ugyanakkor elismerte: a koronavírus-járványnak negatív társadalmi és gazdasági hatásai lehetnek. Ezek korlátozása érdekében a bukaresti kormány valamennyi lehetséges állami és európai uniós forrást fel fog használni a gazdaság támogatására.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszínű kormányát az ellenzéki Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a támogatásával iktatta be a parlament.

"A PNL és Iohannis nem érdemlik meg ezt a voksot, a románok azonban megérdemelnek egy funkcionális államot, amely gyorsan reagálhat a járványra" - indokolta a PSD támogatását Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök.

Ludovic Orban azonos összetételű kormányát azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését. A jobboldali államfő és a PNL a parlamenti választások előrehozása reményében szállt szembe a parlamentet uraló PSD-vel, a koronavírus-válság azonban áthúzta számításaikat. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s