h i r d e t é s

Bill Gates: "elsöprő forradalom küszöbén állunk"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Bill Gates: "elsöprő forradalom küszöbén állunk"

2023. március 23. - 07:41

Bill Gates, a Microsoft alapítója szerint az OpenAI generatív mesterséges intelligenciája egyike annak a két forradalmi technológiának, amellyel életében találkozott – írja a Bloomberg.

Bill Gates - Forrás: Getty Images for All In WA

A 67 éves milliárdos filantróp szerint A TECHNOLÓGIA AZ EGYIK LEGFONTOSABB ELŐRELÉPÉS A GRAFIKUS FELHASZNÁLÓI FELÜLET MEGJELENÉSE ÓTA.

Gates arról a technológiáról beszél, amely lehetővé tette, hogy az emberek ikonok, menüsávok és ablakok segítségével lépjenek interakcióba a számítógépekkel, és amely egyúttal megszabta a modern operációs rendszerek fejlesztésének kereteit is.  

A mesterséges intelligencia fejlesztése ugyanolyan alapvető, mint a mikroprocesszor, a személyi számítógép, az internet és a mobiltelefon megalkotása

- írta Gates a Gates Notes című blogján. "Meg fogja változtatni, azt ahogy az emberek dolgoznak, tanulnak, utaznak, egészségügyi ellátását vesznek igénybe és kommunikálnak. Egész iparágak fognak átrendeződni körülötte. A vállalkozások azáltal fogják megkülönböztetni magukat, hogy mennyire jól használják."

Gates 2016 óta többször találkozott az OpenAI csapatával, akiknek tavaly egy kihívást is megfogalmazott, amely arról szólt, hogy képezzék ki a rendszert az Advanced Placement biológia vizsgára. Mint mondta, a vizsga többről szól mint egyszerű tények prezentálásáról, a diákoktól kritikus gondolkodást is elvár. Gates először azt gondolta, hogy ez néhány évig el fog tartani, de a GPT néven ismert nyelvi modellnek mindössze néhány hónapba telt, mire az egyetemi szintű biológiatanfolyamon ötössel egyenértékű eredményt ért el.

A Microsoft 10 milliárd dollárral támogatja a GPT-t fejlesztő kutatólabort, az OpenAI-t, amely a múlt héten kiadta az eddigi legfejlettebb nyelvi modellt, a GPT4-et, amely nem csak szöveggenerálásra képes, hanem képekről is megmondja, hogy mit látható rajtuk, és válaszol a velük kapcsolatos kérdésekre. Az OpenAI többször hangoztatta a GPT-4 szabványosított teszteken elért sikereit, de a Princeton Egyetem egyik professzora és egy PhD-hallgatója egy e heti blogbejegyzésben azzal érvelt, hogy ezek nem biztos, hogy megfelelő mércék a technológia képességeinek értékelésére – írja a Bloomberg.

Gates, aki ideje nagy részében a Bill és Melinda Gates Alapítványban tevékenykedik, elmondta, hogy leginkább azok iránt a mesterséges intelligencia által teremtett lehetőségek iránt lelkesedik, amelyekkel csökkenthetőek a világ legsúlyosabb egyenlőtlenségei, a fejlődő világ egészségügyi ellátásától kezdve az éghajlatváltozáson át az oktatásig. Alapítványa az elkövetkező hónapokban további részleteket közöl majd arról, hogy miként kívánja felhasználni a mesterséges intelligenciát - mondta.

Gates azonban elismerte, hogy a technológia nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel a munkaerővel, a jogrendszerrel, a magánélet védelmével, és a rendszerekbe programozott előítéletekkel kapcsolatban.

A világnak biztosítania kell, hogy mindenki - és ne csak a jómódú emberek - profitáljon a mesterséges intelligenciából. A kormányoknak és a filantrópiának fontos szerepet kell majd játszania annak biztosításában, hogy a technológia csökkentse és ne növelje az egyenlőtlenségeket. Ez az én mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkám prioritása

– írta Gates.

Gates a "mesterséges intelligenciával felfegyverzett emberek" jelentette fenyegetésről is beszélt, és arra a következtetésre jutott, hogy a kormányoknak együtt kell működniük a magánvállalatokkal a korlátozások felállítása érdekében. Létezik szerinte egy hosszú távú kockázat is - az emberekkel nem összehangolt vagy az emberekkel szemben dolgozó mesterséges intelligencia veszélye.

"Dönthet-e úgy egy gép, hogy az emberek fenyegetést jelentenek, juthat-e arra a következtetésre, hogy az érdekei eltérnek a miénktől, vagy egyszerűen csak nem törődik velünk?" - tette fel a kérdést. "Lehetséges, de ez a probléma ma sem kevésbé sürgető, mint az elmúlt hónapok AI-fejlesztései előtt volt". (Portfolio)


h i r d e t é s

Clicky