h i r d e t é s

Biden és Macron is kész katonákat küldeni Romániába

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Biden és Macron is kész katonákat küldeni Romániába

2022. január 21. - 05:34

Klaus Iohannis román államfő Twitter-bejegyzésekben üdvözölte csütörtökön, hogy Emmanuel Macron francia és Joe Biden amerikai elnök is kész katonákat küldeni Romániába a NATO keleti szárnya, a Fekete-tenger térsége biztonságának erősítése érdekében.

Emmanuel Macron és Joe Biden 2021. június 11-én. - Fotó: Neil Hall / EPA / Bloomberg / Getty Images

A román elnök Macronnak az elzászi Haguenauban mondott szerdai beszédére reagált, amelyben a francia elnök kitért arra, hogy Franciaország a NATO-missziók révén eddig is küldött csapatokat a balti térségbe, hogy szavatolja európai szövetségesei biztonságát, és továbbra is ezt fogja tenni – tette közzé az MTI.

Készek vagyunk továbblépni a NATO keretében, és újabb, előretolt megerősített jelenlét típusú küldetésekben szerepet vállalni, főleg Romániában

– idézte a román média Macron francia katonák előtt mondott beszédét.

A francia elnök bejelentéséről beszámoló G4Media hírportál kiemelte: az ígéret olyan körülmények között hangzott el, amikor újabb csúcsra emelkedett a feszültség Kelet-Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze az ukrán határoknál.

IOHANNIS SZERINT A FRANCIA KATONÁK RÉSZVÉTELE EGY ROMÁNIAI MEGERŐSÍTETT NATO-JELENLÉTBEN HOZZÁJÁRUL A FRANCIA–ROMÁN STRATÉGIAI PARTNERSÉG MEGSZILÁRDÍTÁSÁHOZ A FEKETE-TENGER TÉRSÉGÉBEN.

A román elnök nem sokkal később Joe Biden „explicit bejelentését” is üdvözölte, amelyben az Egyesült Államok elnöke leszögezte, hogy ha tovább romlik a biztonsági helyzet a térségben, növelni fogják az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban és Romániában.

Biden hivatalba lépésének egyéves évfordulója alkalmából tartott szerdai sajtóértekezletén arra hivatkozott, hogy 

az Egyesült Államoknak a NATO ötödik cikkelye értelmében szent kötelessége megvédeni ezeket az országokat, ugyanis NATO-tagállamok. Nem áll fenn ugyanez a kötelezettség Ukrajnával kapcsolatban, de nagyon aggasztónak tartjuk, ami ott történik

– idézte Bident a román hírportál.

A NATO-szövetségesek bejelentéseit Nicolae Ciuca, a román hadsereg élén korábban vezérkari főnöki tisztséget betöltő miniszterelnök és Bogdan Aurescu külügyminiszter is üdvözölte.

BUKAREST MÁR ÉVEK ÓTA SZORGALMAZZA A NATO KELETI SZÁRNYÁNAK, A VÉDELMI SZÖVETSÉG FEKETE-TENGERI KATONAI JELENLÉTÉNEK MEGERŐSÍTÉSÉT, ÉS OROSZORSZÁG „AGRESSZÍV MAGATARTÁSÁT” TESZI FELELŐSSÉ A TÉRSÉGBEN KIALAKULT FESZÜLTSÉGÉRT.

Romániának 650 kilométernyi közös szárazföldi határa van Ukrajnával, a Fekete-tenger térségében közvetlen szomszédja az Odesszai terület, légvonalban pedig csaknem 200 kilométer választja el az Oroszország által bekebelezett Krím félszigettől. (MTI) / Index


Kommentelne? Kattintson ide!