h i r d e t é s

Bevezethetik az orosz vagy a kínai vakcinát Magyarországon? Megszólalt az Európai Bizottság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bevezethetik az orosz vagy a kínai vakcinát Magyarországon? Megszólalt az Európai Bizottság

2020. december 01. - 06:32

 

A tagállamok által vészhelyzet esetén, saját hatáskörben, ideiglenesen engedélyezett vakcinákat kizárólag saját területükön forgalmazhatják, más uniós tagállamban nem - közölte Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője hétfőn. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mamer a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján egy Magyarországra vonatkozó kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak.

Az előírásól azonban a tagországok vészhelyzet esetén, sürgősségi eljárás keretében, ideiglenesen, korlátozott módon eltérhetnek. Ilyen esetben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélküli termékeket is forgalmazhatnak - közölte Erik Mamer.

Stefan De Keersmaecker illetékes szóvivő kérdésre válaszolva kiemelte: uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget. Tájékoztatása szerint amennyiben egy vakcina felhasználását például a magyar hatóságok engedélyezik, akkor az oltóanyag Magyarországon válik forgalmazhatóvá.

"Az adott vakcina nem terjeszthető az Európai Unió más országaiban, csak Magyarországon" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság azt támogatja, hogy az uniós területén alkalmazott vakcinák forgalomba hozatalát az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze. Az ügynökség alaposan tanulmányozza az oltóanyagok hatékonyságát és biztonságosságát forgalomba hozatal előtt. Az eljárás nagyon fontos az európai állampolgárok biztonságának szavatolásához - tette hozzá.

Az Európai Bizottság november közepén arra figyelmeztetett, hogy biztonsági aggályokat vetnek fel és rombolhatják a közbizalmat a koronavírus elleni orosz oltóanyag importjára és esetleges használatára vonatkozó magyar tervek, mivel azt még nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A brüsszeli testület szóvivője akkor rámutatott: az engedélyezés hiánya gyengítheti a lakossági bizalmat az oltás iránt. Az európai uniós előírások szerint a Szputnyik V orosz vakcina használatát engedélyeznie kell az EMA-nak, mielőtt a huszonhét tagállam bármelyikében a szer forgalomba kerülhetne - közölte.

"Ha a szigorú tudományos ellenőrzés hiányában állampolgáraink elkezdik megkérdőjelezni egy vakcina biztonságát és hatékonyságát, akkor sokkal nehezebb lesz elérni a lakosság szükséges arányú beoltottságát" - emelte ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november elején közölte, Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyag szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni azt, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára padig azt közölte, egy kínai gyártótól is kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt monda, hogy a vakcina a megoldás a járványra, ami belátható távolságban van. Jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen akarják magukat beoltatni - tette hozzá. (MTI) / Portfolio


 

Kommentek

h i r d e t é s