h i r d e t é s

Betesz a falvaknak a rezsicsökkentés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Betesz a falvaknak a rezsicsökkentés

2019. január 15. - 15:07

 

Hiába állja az állam a tűzifa beszerzésének költségeit, nincs pénz és idő a kiszállítás megszervezésére.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI-fotó: Németh György

Kaptunk is, meg nem is – kommentálta egy csákánydoroszlói asszony a falu polgármesterének Facebook-posztját.

A falu vezetője ugyanis nemrég azt írta a közösségi oldalon: egyelőre fogalma nincs, hogyan jut el a rezsicsökkentés keretében kiosztandó tűzifa a jogosultakhoz.

A gázzal, távhővel fűtők számláján már tavaly év végéig jóváírták a szolgáltatók azt a 12 ezer forintot, amelyet a kormány téli rezsicsökkentés címszóval biztosított a háztartásoknak. Azok, akik nem az említett módon fűtenek még várnak a természetbeni juttatásra. A pénzt ugyanis az önkormányzatoknak küldték, az ő dolguk megvásárolni és eljuttatni a tüzelőt a háztartásokhoz. (Készpénzt csak ott adhattak, ahol nincs vezetékes gáz – K. Gy.)

Hogyan tovább?

Így van ez a Vas megyei, Rába parti településen, Csákánydoroszlón is. A falu polgármestere, Horváth István a hét végén a település Facebook-oldalán tájékoztatta a lakosságot, hogy a „támogatás már biztosított”, azaz a pénz megérkezett a helyhatóság számlájára. „Az önkormányzatnak kell szerződést kötni tűzifával rendelkező céggel. Ez eddig meg is történt, de a továbbiakat sem én, sem más polgármesterek nem tudják” – írta a polgármester.

A fa szállítását a lakónak (igénybejelentőnek) kell vállalni a kormányhatározat alakján. „Itt kezdődnek a bajok. Ha például az erdészettől rendelünk, akkor ki kellene menni az igénybejelentőnek az erdőre és átvenni ott a fát, ami igénylőkként kb. 0,4 m3. Ha behozatjuk a településre, akkor a fuvarköltséget is az igénylőknek kellene fizetni, de csak egy depóba történő lerakással. A depóból mindenki elvihetné a maga részét, mivel az önkormányzatnak nincs kapacitása körülbelül 160 háztartásba kiszállítani” – írja Horváth István. Az erdőről a házhoz szállítani a tüzelőt körülbelül 3000 forintba kerülne a családoknak – családonként.

Horváth korábban levelet is írt az illetékes minisztériumnak, hogy praktikusabb lenne a villanyszámlán jóváírni a 12 ezer forintot, erre azonban érdemi választ nem kapott – tájékoztatta a polgármester a Narancs.hu-t.

Tudomása szerint a környékben egyetlen településen sem oldódott meg a természetbeni rezsicsökkentés biztosítása, van olyan polgármester, aki nyárig nem is tud foglalkozni a problémával annyi dolga van. Viszont lépni kellene, mert a tüzelőt 2019. december 31-éig kell megkapnia a lakosságnak.

Horváth István most abban gondolkodik, hogy bio-(fa)brikettel váltaná ki a fát, ehhez viszont az szükséges, hogy a lakosság elfogadja ezt a megoldást. Megjegyezte, hogy erre a feladatra egyáltalán nem voltak felkészülve az önkormányzatok.

Szerző: Kupi Györgyi / magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s