h i r d e t é s

Beszéljenek a számok!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Beszéljenek a számok!

2021. március 02. - 18:38

 

Elő a számokkal. Nézzük meg, hogy az Iszlám országokra milyen külső erők, vagy azok proxijai gyakorolnak hatást.

Az alábbi táblázat a Wikipédia által közölt adatok alapján született. 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(nomin%C3%A1lis)
Az egyes országokat az általuk előállított GDP és népesség szempontjából értékeljük.

*Befolyás alatt egy ország életében hatást kifejtő nagyhatalmi, vagy proxi aktivitást értünk. Vannak országok, ill. országcsoportok, melyek egyszerre több hatás alatt állnak.
MB: Muzulmán Testvériség
A: USA (ez jelenthet Szaúd Arábia, vagy más proxit)
O: Oroszország (ez jelenthet Iránt, vagy más proxit)
T: Törökország
K: Kína

Eddig az alaptáblázat. Amint látható, az országok közt vannak nem tisztán Iszlám országok, ahol a lakosság vegyes, de a muszlimok részaránya meghatározó, így az összesített 1.693 millió fő nem a muszlim lakósság számát jelenti.
Ennek alapján pedig íme az összesítő táblázat:

Mivel egy országon belül több befolyást kifejtő is működik ezért az itteni értékek halmozottak. A földön előállított GDP 2018-as adatok alapján 84.929 milliárd USD volt. Az EU-ra eső GDP ebből 18.737 (milliárd) volt. A muszlim, illetve meghatározóan muszlim országok GDP-je 6.708 milliárd.
Mit mutatnak a számok?

  1. A Muzulmán Testvériség jelenleg a leghatékonyabban működő Iszlám szervezet. Tevékenysége 3.926 milliárd USD-t és 1.108 ember életét érinti. Módszere a beszivárgás és beépülés gazdaságilag meghatározó térségekbe még akkor is hatékony, ha egyes országokban terrorszervezetnek nyilvánítják. Az is látható, hogy miért nyilvánítják terrorszervezetnek. Nem azért, mert az, hanem mert jelentős forrásokra és lélekszámra van hatása. Igaz, ma ez is terrortevékenységnek minősül.
  2. Az USA és proxi érdekeltségébe tartozó Szaúd-Arábia, Öböl országok (Katar kivételével) jelenleg a második legbefolyásosabb tényező a muszlim GDP-re és lakósságra. 2.868 milliárd dollárra és 745 millió életre fejtenek ki valamilyen hatást az Iszlám népességen belül. De ez a második hely törékeny. Ezért láthatólag modernizálásra, pénzhatalmi együttműködésre törekszenek. Ennek következménye lehet akár az elszigetelődés az arab és Iszlám világon belül. Az ideológia puhulás mellett erős militarizálódás jellemző rájuk. Nyilván ez összhangban van a pénzhatalmi érdekekkel.
  3. Az orosz érdekeltség és ebbe bevont Irán, Szíria fejlődési trendje erős ütemben növekszik. Ezt a növekedést csak a többi befolyást gyakorló kárára teheti meg. Innen adódnak azok a konfliktusok, mint az Irán-Szaúdi, valamint a válság övezetek, Jemen, Szíria, Irak, illetve Iszlám Állam, ahol az egymással küzdő milíciáknak gyakorlatilag semmi dolguk egymással, megbízóik háborúját vívják meg helyettük. Tehát az ún. „terrorszervezetek és katonai szervezetek, melyeket a média felfúj, a hierarchia alja, a proxik proxijai.
  4. Erdogán Törökországa félig a Muzulmán Testvériség, félig az Ottomán birodalom restaurálásának elemeit mutatja. Számos együttműködés látható a Muzulmán Testvériséggel, de a török érdekek, így a mediterrán gáz, olaj és gáz szállítási útvonalak, kurd kérdés, török területi érdekek Szírián belül, minden mást felülírnak. Törökország egyes témákban az USAval, másokban Oroszországgal, ill. proxijaikkal működik együtt. Pl. Líbia kérdésében egyértelműen Oroszország konkurense, sőt ellenkező katonai oldalon áll, de más témákban partnere.
  5. Kína táblázatban feltüntetett adatai nem mérvadóak. Gazdaságilag nagyságrendekkel haladja meg Kína ezeket az értékeket. Mivel eddig Kína az országán kívüli Iszlám szervezetekkel nem fejezett ki viszonyt, ezért eddig nem gyakorolt hatást az Iszlám mozgalmakra és gondolkodásra. A feltüntetett 40 milliárd jóformán semmi, de jól jelzi, hogy kb. ennyit avatkozik be Kína jelenleg az ideológiai kérdésekbe. Elkerülhetetlen, hogy ez ne változzon. GDP-je jelenleg 13.369 milliárd. Ugyanez a stratégiaváltás érvényes Indiára is. Mindkét hatalom agresszíven foglal el tereket az Iszlám országokban és csak idő kérdése, hogy az előző hatalmak érdekeinek, proxi szervezeteinek árnyékában, vagy fejükre nőve saját hatást is kifejtsenek.
  6. Egy hazai megjegyzés: egy 161 milliárdos GDP-vel (az EU GDP-jének 0.8 %-a!) rendelkező Magyarországhoz, melynek népessége 9-10 millió fő, semmiféle érdek nem fűződik semelyik oldalon. Ez egy kis értékű hely, ahonnan sem forrást nem lehet kiszivattyúzni, sem ideológiai befolyásra, toborzásra nem alkalmas. Ezért a végvár szerepkör és az arra épülő migráns politika teljességgel alaptalan. Ide várhatóan csak olyan migráns fog érkezni, akiket a nyugat kidob, mert selejt.
  7. Nos, ebben a helyzetben az Iszlám nem tud klasszikus tanítással részt venni. Korábbi cikkeimben képet adtam arról, hogy helyileg milyen interpretációk tépázzák, cincálják szét a hitet és teszik azt a Sátán eszközévé.

Ennek vége lesz. Allah áthúzza a gonosz erők számításait. Eddig is így volt, most is így lesz.
Amen

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s