h i r d e t é s

Besorozzák az embereket Győr-Moson-Sopron megyében?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Besorozzák az embereket Győr-Moson-Sopron megyében?

2015. november 04. - 14:29
0 komment

Nemcsak Sopronban, hanem megyeszerte többen kaptak levelet arról, hogy besorozták őket. De, mire is?

Szükség lehet az emberekre árvíznél homokzsák kihelyezésnél; gyakorlatilag minden olyan helyzetnél, amely az adott települést veszélyezteti - Fotó: kisalfold.hu archívum

A kisalfold.hu utánajárt a felvetésnek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság adott tájékoztatást.

"Az egyik barátom a soproni önkormányzattól kapott egy levelet, amiben az áll, hogy besorozzák. Tizenöt napja van fellebbezni, de csak akkor élvez mentességet ez alól ha képviselő, orvos, mentő, közjegyző. A levél szerint "akármikor" lehet vészhelyzet, mint például "kiönt a patak", vagy "a lakosság veszély esetén kitelepítésének segítése"."

"Beszéltünk barátokkal, családtagokkal, állítólag többen is kaptak ilyen levelet. Azt nem tudom, hogy csak Sopron és környékén vagy az egész országban" - írta a kisalfold.hu szerkesztőségnek küldött levelében a lap egy soproni olvasója.

Mint megtudta a portál, nem kizárólag soproni jelenségről van szó, a megye összes településén küldtek ki ilyen leveleket. A 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály írja elő a polgári védelmi (PV) szolgálat elrendelését.

A fenti törvény előírásait figyelembe véve biztonsági kockázat alapján sorolták be az egyes településeket. 

Figyelembe vették például, hogy működik-e veszélyes ipari üzem, mekkora az árvíz veszélye, vagy éppen halad-e forgalmas főút. Sopronnál maradva, a kötelezően kijelölt, tehát „köteles" polgári védelmi szervezet létszáma 500 fő. A szervezetbe beosztott emberekhez érkeznek meg most a határozatok.

Ennek módszeréről is választ kaptak. A népesség nyilvántartóból lekérik az adott településen bejelentett 18-65 év közötti magyar állampolgárok névsorát. A katasztrófavédelem illetékes szerve kijelöli a szükséges létszámú személyeket, majd a polgármester határozattal beosztja őket.

Tizenöt napon belül lehet benyújtani a fellebbezést. Mentesség kérhető, és meg is kell adni, ha ezek fennállnak

Abban az esetben, ha minden rendben van, akkor a PV szervezet tagja lesz. Amint valaki eléri a 65 éves életkort, vagy például megromlik az egészsége, akkor kikerül a rendszerből. Ez a fajta kötelezési rendszer akkor szűnhet meg, ha a szükséges létszámú önkéntesek jelentkeznének a feladatra. S melyek ezek?

Évente részt kell venni  alapképzésen, szakkiképzésen vagy gyakorlaton. Szükség lehet rájuk árvíznél homokzsák kihelyezésnél; gyakorlatilag minden olyan helyzetnél, amely az adott települést veszélyezteti. Ez alól kibújni nem lehet, mivel, a katasztrófavédelem nemzeti ügy, ez egyben törvényi kötelezettség is.

De ez a határozat egyfajta jogi védelmet is ad, mivel akit igénybe vesznek polgári védelmi szolgálatra, az hivatalosan van távol, kapja a fizetését, amit később a munkáltatója az elrendelőtől visszaigényelhet.

A polgári védelmi gyakorlatok jó lehetőséget kínálnak például egy települési vízelvezető árok rendbetételére, melyre több település esetében is volt példa az elmúlt években, vagy egy romosodott épület elbontására, a lényeg, hogy értelmes feladat csináljanak, aminek a saját településük látja a hasznát.

Ezeket a gyakorlatokat általában délután, és hétvégén tartják.

53. § (1) A polgári védelmi kötelezettség személyes kötelezettség az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme érdekében.

(2) A polgári védelmi kötelezettséggel kapcsolatos ügyekben első fokon a polgármester jár el.

54. § (1) Mentes a polgári védelmi kötelezettség alól:

a) a 18 éven aluli és a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy,

b) a terhes nő, terhességének megállapításától kezdve,

c) a gyermekét saját háztartásában nevelő anya, a gyermek 6 éves koráig,

d) a gyermekét saját háztartásában egyedül nevelő szülő, a gyermek 14 éves koráig,

e) a szülő, ha 3 vagy ennél több 14 éven aluli gyermekét gondozza,

f) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát egyedül látja el,

g) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére

 

kisalfold.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky