h i r d e t é s

Belarusz lezárja Ukrajnával, Litvániával és Lengyelországgal közös határát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Belarusz lezárja Ukrajnával, Litvániával és Lengyelországgal közös határát

2020. szeptember 18. - 06:21

 

A fehérorosz elnök a minszki bejelentéskor úgy fogalmazott, kénytelen kivonni az utcákról a katonákat, és fegyvert adni a fél hadsereg kezébe.

Aljakszandr Lukasenka - Forrás: Bumm.sk

Aljakszandr Lukasenka a hírügynökség szerint azt mondta, kénytelen lezárni a nyugati határokat, illetve keleten az Ukrajnával közös határszakaszt.

Lukasenka egyben felszólította a litván, lengyel és az ukrán népet: ne engedjék meg politikusaiknak egy "forró" háború kirobbantását.

Előzőleg a fehérorosz külügyminisztérium "agresszív jellegűnek" minősítette az Európai Parlamentnek (EP) a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatos határozatát, amely Minszk szerint "semmilyen konstruktív elemet nem tartalmaz"

Az EP csütörtökön fogadta el a határozatot a fehéroroszországi helyzetről, ebben elutasították az augusztus 9-én tartott fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert az EP szerint a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével” zajlottak. A határozat szerint az EP Aljakszandr Lukasenkát mandátuma november 5-i lejárta után nem ismeri el az ország elnökének,.

Az EP elítélte a tömeges letartóztatásokat, a békés tiltakozók és az újságírók erőszakos elnyomását.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s