fbpx Bekérette a külügy az ukrán nagykövetet | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bekérette a külügy az ukrán nagykövetet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bekérette a külügy az ukrán nagykövetet

2021. szeptember 28. - 10:33

 

Szijjártó Péter szerint Ukrajna megsértette Magyarország szuverenditását, mert megtámadták a Gazprom - MVM szerdai szerződését.

A kép illusztráció! - Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala

Kedden bekérették a külügyminisztériumba a budapesti ukrán nagykövetet, jelentette be Szijjártó Péter miniszter a Facebookon.

Hétfőn a Gazprom és az MVM vezetői 10+5 évre szóló, hosszútávú gázkereskedelmi szerződést kötöttek, ami ellen az ukrán kormány hevesen tiltakozott. Egyrészt lemondták a csütörtökre tervezett kormányközi találkozót, másrészt bepanaszolják a megállapodást az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálják meg, szabályos-e.

"Szuverenitásunk megsértésének tartjuk, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, ezt kikérjük magunknak" - fogalmazott erre reagálva a magyar külügyminiszter.

Az ukránoknak az a bajuk, hogy az új szerződés alapján a Gazprom nem a területükön keresztül, hanem az új, déli vezetéken, a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon szállítja a gáz túlnyomó részét Magyarországra. Oroszország arra törekszik, hogy az ukrán tranzitot átterelje más útvonalakra, és a legjelentősebb új vezeték az Északi Áramlat 2, amely szeptemberben lett szerkezetkész, de még nincsenek meg a működési engedélyei.

Szijjártó ezért már a szerződés hétfői aláírásakor emlékeztetett, hogy ha az ukránok fájlalják a tranzit elvesztését - amely komoly bevételt jelentett számukra, illetve stratégiai pozíciót is Oroszországgal szemben -, akkor tiltakozzanak a német kormánynál, hiszen a német-orosz megállapodáson alapuló Északi Áramlat 2 sokkal nagyobb kárt okoz nekik. Illetve arról is beszélt, hogy az utakat nem Magyarország választja meg, onnan vesz gázt, ahonnan azt szállítják.

Ukrajna egyébként egy 2019 szilveszterén kötött megállapodás alapján 2024-ig egy bizonyos mennyiségig (40 milliárd köbméter/év) akkor is szedhet tranzitdíjat a Gazpromtól, ha az oroszok nem küldenek ennyi gázt a területén keresztül.

Szijjártó szerint az ukrán fél lépése barátságtalan, különösen a sok támogatás után, amit Ukrajna eddig Magyarországtól kapott, és itt felsorolta, hogy lélegeztető gépeket, egészségügyi felszereléseket adott a magyar kormány az ukránnak, illetve finanszírozta katonák ápolását, gyerekek üdültetését és egyes beruházásokat is. (444.hu)


 

h i r d e t é s