h i r d e t é s

Bekeményítettek az SZFE hallgatói: küzdenének a jelenlegi kuratórium felállása ellen

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Bekeményítettek az SZFE hallgatói: küzdenének a jelenlegi kuratórium felállása ellen

2020. augusztus 03. - 16:19

 

Nem fogadja el a megválasztott kuratóriumot a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata, ezt egy Facebook-bejegyzésben tudatták. 

Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem / Facebook

Az ATV Híradójának a HÖK tagjai azt mondták, egységesen azon a véleményen vannak, hogy valamit tenni kell az ellen, hogy ez a kuratórium felálljon, ötleteik is vannak már.

"A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el"- szerepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Facebook-oldalára írt bejegyzésben. 

Podlovics Laura, SZFE HÖK általános elnökhelyettese az ATV Híradónak elmondta, célként azt tűzték ki, "hogy vegyék figyelembe az egyetem által javasolt emberek listáját és az ötből legalább három embert abból a listából válasszanak ki."

Ez nem történt meg, a hallgatók viszont úgy gondolják, hogy ez az egyetem demokratikusan működésének elengedhetetlen része.

L. Nagy Attila, SZFE HÖK gazdasági felelőse azt nyilatkozta, hogy egységesen azon a véleményen vannak, hogy "valamit tenni kell és, a hallgatók nagy többsége összefogna, hogy valami lépést tegyünk közösen, vannak ötleteink".

L. Nagy Attila, SZFE HÖK gazdasági felelőse azt nyilatkozta, hogy egységesen azon a véleményen vannak, hogy "valamit tenni kell és, a hallgatók nagy többsége összefogna, hogy valami lépést tegyünk közösen, vannak ötleteink".

A HÖK tagjai azt is elmondták: eddig nyitottak voltak az egyeztetésre, most viszont úgy érzik, hogy az egész átlépett egy olyan határt, ahol az egyetem egy olyan helyzetbe lett kényszerítve, ahol nem a tárgyalás lesz a legfontosabb alkotóeleme annak, ami történik.

"Az, hogy kinevezik Upor László rektornak, az még nem jelenti azt, hogy a jogköre és a szenátus jogköre megmarad, ami biztosítja a hatalmát, az autonómiáját az egyetemnek. Ennek mindenképpen teljesülnie kellene, azzal együtt, hogy ha kinevezik" - mondta L. Nagy Attila.

Upor László jövőbeli kinevezése kapcsán - amit az általános elnökhelyettes nem tart valószínűnek - megjegyezte, hogy azt annak a taktikának tudná be, hogy nem minden változást akarnak egyszerre lenyomni az egyetemi vezetőség és polgárság torkán. Ő is megerősítette, hogy önmagában Upor László kinevezésével nem nyernék vissza a bizalmukat.

Podlovics Laura szerint még azt nagyon fontos figyelembe venni, hogy "innentől kezdve igazából úgymond az ő játékszabályaik alkotják az egyetem működését. Tehát az eddigi jogkörök, az eddigi feladatkörök, azok úgy fognak átalakulni, ahogy azt a jelenlegi fenntartó, aki majd az alapítvány lesz, az alapító okiratában és az egyetem szervezeti, működési rendjében megfogalmazza".

Az események kapcsán két tanár is felmondott. Podlovics szerint vannak szempontok, amiket a távozó oktatók figyelembe vettek, amikor a felmondásukat benyújtották, és az maradó tanároknak szintén van arra okuk arra, hogy miért maradnak.

A hallgatók továbbra is veszélyben érzik az egyetem autonómiáját, és mint mondták, akkor sem térne vissza a bizalmuk, ha Upor Lászlót – a jelenlegi rektorhelyettest- neveznék ki rektornak. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s