h i r d e t é s

Beindították az arab világ első atomerőművét Abu-Dzabi mellett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Beindították az arab világ első atomerőművét Abu-Dzabi mellett

2020. augusztus 02. - 14:05

 

Sikerrel üzembe helyezték szombaton az Egyesült Arab Emírségek első atomerőmű-reaktorát, ezzel az ország az első olyan arab állam, amely gazdasági célú nukleáris energiát állít elő.

Az atomerőmű építés közben - Forrás: Arun Girija/AP

Az Abu-Dzabi nyugati részén épített Baraka atomerőműben a tervek szerint összesen négy reaktorblokkot alakítanak ki.

"Az állam energiaszükségletének negyedét fedezik a jövőben biztonságos és megbízható módon, káros anyagok kibocsátása nélkül a reaktorok." - közölte Mohamed bin Rasid, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke.

Az ország atomenergetikai vállalata szerint a Baraka erőmű első blokkját néhány hét múlva már össze tudják kötni az ország elektronikai hálózatával, és megkezdődhet onnan a lakóházak és üzemek áramellátása.

Négy reaktort építenek az Abu-Dzabi melletti atomerőműbe - Forás: Arun Girija/AP

Ha eléri teljes kapacitását a Kepco dél-koreai vállalat által épített erőmű, 5,6 gigawatt áramot lesz képes termelni évente, amivel évi több mint 21 millió tonna szén-dioxid kibocsátását tudják elkerülni.

Az Egyesült Arab Emírségek 2009-ben indította el gazdasági célú atomenergia-programját. Az ország jelenleg nagyrészt földgáz-alapú, illetve a napenergiát hasznosító erőművekkel biztosítja az áramellátást.

Napenergiában gazdag arabok


Naperőmű Marokkóban - Forrás: Abdeljalil Bounhar/AP

Az arab országok energetikai fejlesztései közül érdemes megemlíteni, hogy Marokkóban már elkészült a világ legnagyobb naperőműve, ami 1,1 millió ember áramszükségletét fogja fedezni.

A kezdeményezés példaértékű, mert az arab világ száraz éghajlati területen fekszik, a derült napok magas száma miatt egyenletes energiaellátást biztosíthatnak a napelemek egész évben.

A fejlesztések azonban a nukleáris energia hasznosítását is célozzák, így például 2017-ben Egyiptom Oroszországgal írt alá megállapodást arról, hogy megépítsék az észak-afrikai ország első atomerőművét. (Euronews) / MTI / AP


 

Kommentek

h i r d e t é s