h i r d e t é s

Bangladesben már a 2. blokk épül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bangladesben már a 2. blokk épül

2018. július 16. - 17:18

 

A Ruppuri Atomerőmű építési területén beöntötték az első betont a második blokk reaktorépületének alaplemezébe.

Illusztráció: atombiztos.blogstar.hu

2018. július 14-én a bangladesi Pabna tartományban épülő Ruppuri Atomerőműben  ünnepi ceremónia keretében öntötték  be az alső adag betont a második blokk alaplemezébe. Az ünnepségen részt vett Sheikh Hasina, a Bangladesi Népköztársaság miniszterelnöke, Jurij Boriszov, az orosz védelmi iparért felelős miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Loksin, 

a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern operatív irányitásáért felelős első vezérigazgató-helyettese. 

Nyolc hónappal ezelőtt a Ruppuri Atomerőmű első blokkjának első betonját ünnepeltük. 

Ma újra találkoztunk, hogy elkezdhessük az atomerőmű második blokkjának építését.

Ez azt jelenti, hogy a munkálatok a terv szerint haladnak. Az az ígéretünk, amely szerint mindent megteszünk azért, hogy a bangladesi atomerőmű időben megépüljön, sikeresen valóra válik az orosz és a bengáli fél együttműködésének köszönhetően

– jegyezte meg Alekszandr Loksin.

Loksin szavai szerint  Dél-Ázsiában orosz technológiával összesen nyolc blokk épül, beleértve a Ruppuri Atomerőmű második blokkját is. 

A területen zajló tervezési és építési munkákat az Atomsztrojekszport, a Roszatom mérnöki vállalata végzi. A Ruppuri Atomerőmű reaktorszigetének teljes berendezését, valamint a segédberendezéseket az Atomenergomas, a Roszatom gépgyártó holdingja szállítja.  

Az Atomenergomas vállalatai készítik el a reaktortartályokat, azok belső berendezéseit, valamint a gőzfejlesztőket, a hőcserélőket és a különböző szivattyúkat. A dél-ázsiai régiót már jól ismeri a Roszatom.

A Bangladessel határos Indiában orosz technológiával üzemel a Kudankulami Atomerőmű első és második blokkja, épül a harmadik és a negyedik blokk, zajlanak az ötödik, illetve hatodik blokk előkészítési munkái, emellett folyamatban van egy második helyszínen megépülő atomerőmű tervezése is.

Az orosz fél egyedülálló és hosszú távú tapasztalattal rendelkezik az atomerőművek építését tekintve, amelyek a legösszetettebb, magas technológiai színvonalat igénylő mérnöki létesítmények. A Roszatom mindezt meg tudja valósítani a déli forró és párás éghajlati viszonyok közepette is. A Ruppuri Atomerőmű összetett klimatikus viszonyokkal bíró régióban épül, ugyanis májustól októberig tart a monszun, amely áradásokat okoz a Gangesz mentén. 

 


 

Kommentek

h i r d e t é s