h i r d e t é s

Az utolsó pillanatban mégis megszívatta a kormány a független színházakat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az utolsó pillanatban mégis megszívatta a kormány a független színházakat?

2020. január 01. - 08:00

 

Elírás vagy halálos ítélet? Most végképp senki sem tudja, mi vár a független színházakra. Két szó kikerülhetett a rendeletből, ami az alternatív színházak végét jelentheti.

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava

Elírás vagy a független társulatok halálos ítélete jelent meg az éjjel a Magyar Közlönyben. Mint a hvg.hu kiszúrta a 222-es sorszámú táblázatban, egy rendeletmódosítás ugyanis elvette a nem kiemelt szervezetnek minősülő színházaktól annak a lehetőségét, hogy működési támogatáshoz jussanak. Ám, mint az Index.hu a 221-es táblázatban észrevette, ott nem szerepel változás, azaz a másikba sem feltétlenül szándékoltan került ilyen.

Amiről szó van egyébként, az pusztán két szó. Az előadó-művészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete eddig azt mondta: „a nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel”. Az „és működés” szavak törlésével tehát csak „szakmai programmegvalósításra” lehetne pályázni, ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani.

Ha valóban módosult a rendelet, akkor az jogellenes lehet

- hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Ennek oka, hogy a rendelet nem lehetne ellentétes a törvénnyel, de az előadóművészeti törvényből nem törölték a működési támogatás lehetőségét. Ennek ellenére, a Kásler-féle minisztérium így már megtehetné azt is, hogy erre a rendeletmódosításra hivatkozva nem ad pénzt működési költségekre.

A kormány közleménnyel vagy nyilatkozattal még nem magyarázta meg a történteket. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s