h i r d e t é s

Az uniós helyreállítási alapból fizetné a kormány az orvosok béremelését

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az uniós helyreállítási alapból fizetné a kormány az orvosok béremelését

2021. április 19. - 08:14

Az indoklás szerint a megcsappant dolgozói létszám "már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához".

Orbán Viktor fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét, valamint Álmos Péter Zoltánt és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án - Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

300 milliárd forintot költene a kormány egészségügyi bérfejlesztésre az uniós helyreállítási alapból, írja a közzétett tervezet alapján a G7. Ez szinte teljesen megegyezik azzal az összeggel, amennyit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) költségvetése szerint idén bérrendezésre szánnak.

Vagyis a jelentős orvosbéremelést, valamint a háziorvosok, ápolók, fogorvosok és kollégáik bérrendezését is az uniós támogatásból finanszíroznák. 

A béremelések az összes egészségügyi kiadás csaknem 20 százalékát teszik ki, ami azt jelenti, hogy a 2018-as 6,8 százalékhoz képest 2021-ben már 7,4 százalékot költ az állam egészségügyre GDP-arányosan. Az uniós átlag 9,9 százalék. 

A kormány a szakemberhiánnyal indokolja a pénz felhasználásának módját: „A betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.” (444.hu)


h i r d e t é s

Clicky