h i r d e t é s

Az ügyészség szerint hibázott a rendőrség, amikor bevitték rémhírterjesztés gyanújával az Orbán-kormány szerencsi bírálóját

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az ügyészség szerint hibázott a rendőrség, amikor bevitték rémhírterjesztés gyanújával az Orbán-kormány szerencsi bírálóját

2020. május 13. - 14:48

 

Megszüntette az ügyészség az Orbán Viktort diktátorozó és a koronavírussal kapcsolatos politikáját veszélyesnek nevező 64 éves férfi ellen kedden indult rendőrségi eljárást.

Forrás: police.hu

A hatóság szerint nem követett el bűncselekményt illető, sőt éppen ellenkezőleg: véleményével éppen fokozott óvatosságra intette Magyarország lakosságát. Az ellenzék a belügyminiszter felelősségét firtatja, amiért a rendőrség a véleményszabadság korlátozásával megfélemlíti az állampolgárokat.

Nem követett el bűncselekményt az a 64 éves Szerencs környékén élő, András néven emlegetett férfi, akit kedd hajnalban elvitt a rendőrség, amiért leírta, hogy szerinte veszélyes, hogy Magyarország vezetése (vagyis az Orbán-kormány) épp a koronavírus járvány tetőzésekor kezdte el feloldani a korlátozóintézkedéseket. Az eljárást, akihez a gyanúsított fordult panasszal gyanúsítása és az ellene folyó eljárás ellen, az ügyészség leállíttatta – írja a 444.hu.

Az ügyészség szerint az illető nem veszélyeztette a koronavírus elleni harcot, sőt óvatosságra intett

A rendőrség működését ellenőrző felettes szerv elfogadta a gyanúsított panaszát, így a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba lépett, az illető pedig végül szabadon távozhatott.

Az ügyészség a 444-nek ma, szerdán ezt írta:

„Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel  a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.  A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4. napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására.

Dr. Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a Media1-nek tegnap rémisztőnek nevezte, hogy a rendőrség emberereket stigmatizál a véleménye miatt, és ezzel hosszútávon is félelmet kelt az állampolgárokban, hogy azok ne merjék kifejezni a véleményüket. Ez szerinte egy normális közéletben nem fordulhatna elő.

Az ügyben a DK Pintér Sándor belügyminiszter felelősségét firtatja. (media1.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s