h i r d e t é s

Az ügyészség nyomozhat Járóka Lívia furcsa alapítványi költései miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az ügyészség nyomozhat Járóka Lívia furcsa alapítványi költései miatt

2020. szeptember 22. - 07:41

 

Polt Péter feljelentésként értékelte, hogy a fideszes EP-képviselő ügyéről kérdezik.

Járóka Lívia - Forrás: MTI

"Valóban valós tevékenység nélkül került 35 millió forintos állami támogatás egy része a Fidesz EP-képviselőjéhez és családjához, abból a pénzből, amit hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott?" - vetette fel Polt Péter legfőbb ügyésznek írt levelében a DK-s Vadai Ágnes.

A Demokratikus Koalíció politikusa a 24.hu cikkére és Hadházy Ákos független képviselő beszámolójára hivatkozott: ezekből az derül ki, hogy bár az alapítvány tényleg foglalkozott hátrányos helyzetű gyerekek futballképzésével, a 35 millió forintos állami támogatás jelentős része Lívia családjánál landolhatott.

A  legnagyobb fizetésekkel párosított igazgatói, stratégiai igazgatói, illetve koordinátor-sofőri posztot ugyanis maga az EP-képviselő, a férje és a testvére töltötték be.  Ebből Hadházy szerint az következik, hogy Járókáék a támogatási pénz közel egyharmadát a saját fizetésükre költötték, de e mellett még jelentős összegeket könyveltek el irodabérlésre, adminisztrációra és PR-ra is.

Járóka erről a hírportálnak azt mondta: "Ezt a feladatot sokáig önkéntesen végeztem, a Fidesz nem fizetett ki semmivel. Ez a program sokkal többe került, mint amit a kormány adott. Éveken át tárgyaltam mindenkivel, hogy állami programmá tegyék a kezdeményezést, végül annak is örültem, hogy ennyit adtak. Nem bánom azt sem, hogy a család megtakarított pénzét kellett erre áldozni.  (…) Én és a férjem négy hónapig kaptunk fizetést, az öcsém hat hónapig, de abszolút ők voltak a program motorjai"

Vadai a jelek szerint ugyanakkor az említett munkavégzésben sem bízik. "Kérdezem Önt: Járóka Lívia valóban magát, férjét és testvérét is fizette valós munka nélkül a fiatal roma focisták képzési programjára kapott pénzből?" - vetette fel szeptember 4-i keltezésű üzenetében.

A legfőbb ügyész erre egyértelműen nem válaszolt, de hétfőn jelezte, Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, és azt "elbírálás végett" az illetékes Központi Nyomozó Ügyészséghez továbbította.

Vagyis, Járóka ügyét az KNYF fogja kivizsgálni, de ez még nem jelenti automatikusan a nyomozás elrendelését is. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s