h i r d e t é s

Az Oxfordi Egyetem neves professzora pontos képet festett a jövő évi választásról

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Oxfordi Egyetem neves professzora pontos képet festett a jövő évi választásról

2021. november 13. - 09:50

Timothy Garton Ash szerint a hódmezővásárhelyi polgármester sikere az előválasztáson zavarba hozta a Fideszt, mert az a kozmopolita baloldal ellen építette fel stratégiáját.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Timothy Garton Ash arra bíztatja az uniót, hogy az ragadja meg a lehetőségét, és álljon ki a magyar ellenzék mellett, mert annak nem túl nagy, mégis reaális esélye van Orbán legyőzésére. A neves oxfordi elemző azzal indokolja a közbeavatkozás szükségességét, hogy a demokrácia visszaállítása igen fontos volna nem csupán Magyarország, hanem Európa, sőt, az egész világ szemszögéből. - írja a Guardian

Az oxfordi professzor ott volt az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál, amikor a kormányfő a nemzeti ünnepen az EU ellen uszított, noha uralmának fontos támaszát jelentik a Brüsszelből érkező pénzek. Mellesleg a tömeg javarészt csak hümmögött az újabb kirohanás hallatán, miközben a közelben két sorban várakoztak a buszok, amelyek vidékről szállították a részvevőket a hivatalos megemlékezésre.

Ugyanakkor a Hősök terénél, az ellenzék megmozdulásán Márki-Zay Péter közölte, hogy feltett szándéka érvényt szerezni a jogállami normáknak, ideértve, hogy ha győz, az ország felvételét kéri az Európai Ügyészséghez. Mint mondta, az nem szuverenitást korlátozza, hanem a bűnösök szabadságát.

A hódmezővásárhelyi polgármester sikere az előválasztáson zavarba hozta a Fideszt, mert az a kozmopolita baloldal ellen építette fel stratégiáját. Itt viszont egy konzervatív katolikus bukkant fel a színen és ily módon mulatságosan hangzott, hogy Orbán október 23-án azt taglalta, hogy az ellenzék ki akarja szolgáltatni Szűz Mária országát az uniónak és Sorosnak.

Ezzel együtt nehéz feladatra vállalkozott a hat párt, mert a választás nem lesz teljesen szabad, tisztességes meg egyáltalán nem. Merthogy a média javarészt a hatalom kezében van, márpedig az a kampányhoz bőven bele szokott nyúlni a közpénzekbe.

Mivel Magyarország már nem jogállam, érthető, hogy úgy tudni: nem lehet jelen Washingtonban az év végén, a Biden által kezdeményezett nemzetközi demokrácia konferencián. De hát itt egy hibrid rendszerről van szó, valahol félúton a demokrácia és az önkényuralom között. Így viszont az EU nem tehet mást, mint hogy a magyar jogállam hívei mögött sorakozzon fel.

Ideértendő, hogy a gazdasági segélycsomag fejében határozottan kérje számon az átláthatóságot és a korrupció visszaszorítását. Annál is inkább, mert az OLAF sokszoroson bizonyította, hogy az állami megbízatások nem egyszer pénzszivattyút jelentenek Orbán népes családja számára, és Ash itt meg is nevezi a politikus vejét. Csak éppen Európa tolja el magától a problémát, ám a korrupt, jogsértő, illiberális és demokráciaellenes rendszerek az uniót magát is veszélybe sodorják.

A változás érdekében nagy feladat hárul a leendő német kormányra, mert Németország az utóbbi jó 10 évben nagymértékben lehetővé tette a jogállam felszámolását Magyarországon. Ám Berlinnek változtatnia kell az üzenetet és a hangon, hiszen ebben a demokratúrában a német adófizetők pénzék nyúlják le leginkább.

A kockázatosnak ígérkező választások előtt Orbán Viktor megerősíti hatalmát

A kockázatosnak ígérkező választások előtt Orbán Viktor megerősíti hatalmát. Legyen szó az igazságszolgáltatásról, a sajtóról vagy az oktatásról, elzárja a legfontosabb intézményeket az ellenzék elől. Karas Mónika, a Média Tanács eddigi elnöke pl. „új szakmai kihívásokat keresett” és gyorsan talált is a Számvevőszék főnökhelyetteseként, miután előző posztján egyik utolsó intézkedéseként visszavonta a Klubrádió analóg sugárzási engedélyét.

Az ellenzék persze kétli, hogy szimpla váltásról volna szó, annál is inkább, mivel az utódot, Koltay Andrást immár csupán kétharmaddal lehetne visszahívni. Márki-Zay Péter arra figyelmeztet, hogy hiába kerekedne felül az ellenzék, ha nem szerez minősített többséget, nem tudja visszaállítani pl. a szabad sajtót.

Itt általános gond jelentkezik a hat párt számára, mert az alaptörvényt sem tudja módosítani, ha nem arat elsöprő győzelmet. Fleck Zoltán jogászprofesszor azt mondja, Orbán nyugodtan elvesztheti a választásokat, mert a legfontosabb intézmények élén a csatlósai állnak, akiket véd a kétharmad. Körbebástyázta őket, hogy ne lehessen hozzájuk nyúlni.

Az ellenzék és a budapesti értelmiség erősen töri a fejét, mit is lehetne csinálni a jogállam visszaállítására, de úgy, hogy ne sértsék meg az érvényben lévő jogszabályokat. Márki-Zay azt mondja, ha ő nyer, kinevezése másnapján a főügyész vagy a médiahatóság elnöke már nem lesz hivatalában.

Jakab András, a salzburgi egyetem alkotmányjoggal foglalkozó professzora azonban óv az elhamarkodottságtól, mert a radikális megoldás csapást mérhet a jogállamiságra és erőszakos reakciókat válthat ki. Ezért inkább azt tanácsolja, hogy hagyjanak időt az intézményeknek és a Fidesz embereinek, hogy felmérjék, mit is csinálnak az új politikai helyzetben. Illetve rájuk hárul a jogi felelősség, ha blokkolni kezdenek.

Mindenesetre a terveket éberen figyeli Orbán, aki gondosan ügyelt a demokratikusság látszatára, amikor szépen leépítette a jogállamot. - írta a Le monde (nepszava.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!