fbpx Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól

2021. szeptember 22. - 14:16

 

Az osztrák kormány döntött a távközlési törvény kiegészítő jogszabályairól, amelyek nagy része az uniós irányelvek alapján történő átalakításokról, illetve a digitalizáció jegyében zajló projektekről szól - jelentette be Elisabeth Köstinger mezőgazdasági és turisztikai miniszter szerdán Bécsben, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: EURACTIV.com

A kiegészítő jogszabálycsomag tartalmazza egyebek között egy Európa-szerte egységes, sms-alapú figyelmeztető rendszer kialakítását, mely például természeti katasztrófák esetén rövid szöveges üzenetben figyelmezteti a lakosságot, és hívja fel a figyelmet a teendőkre. A csomag érinti továbbá a 112-es segélyhívó szám - szöveges üzenet formájában való - használatának egyszerűsítését mindazoknak, akik valamilyen fogyatékossággal élnek.

A fogyasztóvédelem tekintetében is tartalmaz újításokat az elfogadott jogszabálytervezet, például szerződéskötéskor a jövőben - a sokszor túl hosszú, és jogi nyelven megfogalmazott kontraktus mellé - egy rövidebb, közérthetőbb változatot is kapnia kell az ügyfélnek. Három hónapról két hónapra csökken a szolgáltatási - telefon, internet, tv - szerződés felmondási ideje, így lakhelyváltoztatás esetén könnyebben "szabadulhatnak" az ügyfelek.

Köstinger az utóbbi húsz év - a távközlés területét érintő - legátfogóbb jogszabálycsomag-módosításról beszélt, amely összesen 220 paragrafus átdolgozását foglalja magában. Kiemelte a szélessávú internet és mobilhálózat országos lefedettségű kiépítésének felgyorsítását, amely versenyjogi egyszerűsítésekkel - például az antennák közös használatával - a távoli, félreeső helyek könnyebb elérését biztosítja. A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány célja, hogy 2030-ig országosan kiépítsék, illetve kiszélesítsék a mindenki számára elérhető vonalas és mobilos hálózatokra csatlakozás lehetőségét. (MTI)


 

h i r d e t é s