h i r d e t é s

Az ország, ahol titok a szegénység

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ország, ahol titok a szegénység

2019. június 20. - 10:01

Nem hajlandó kiadni a létminimum adatait a Statisztikai Hivatal

Sajátos értelmezése a szegénység elleni harcnak, hogy úgy próbálják az illetékesek megoldani a problémát, hogy a létezését is igyekeznek eltitkolni. Az, hogy a Központi Statisztikai Hivatal megengedi magának, hogy közérdekű adatokat tart vissza, arra enged következtetni, hogy a Fidesz egyértelmű ukázt adott nekik.

Megvan a vak, mindenfajta önálló gondolkodást kizáró parancskövetésnek is a maga bája, csak elég erős gyomor kérdése, ami képes ellenállni az öklendezésnek.

Bárhogy is, ma már nosztalgiával kell gondolnunk arra a pillanatra, amikor a egy kalap alá vettek minden keresetet, így Mészáros Lőrincnek hála kiderült, hogy átlag 300 ezret keresünk.

Mondjuk az továbbra sem érthető, hogy miért nem hajlandók kiadni fizetés ellenében sem a tavalyi évi adatokat. Azt gondolná az ember, hogy a KSH dolgozói is lecsapnak minden szóba jöhető fityingre. Persze, ha arról van szó, hogy könnyen munkahelyekbe kerülhet a közlékenység, már más a helyzet.

Ma (szerdán – vagyis tegnap) délelőtt hozza nyilvánosságra a Policy Agenda a létminimumra és társadalmi minimumra vonatkozó, előzetes adatait – igaz, kizárólag az infláció alakulását tudták pontosan figyelembe venni, a számításhoz hagyományosan használt másik adatbázist csak becsülni tudták, mert nem adja át nekik azt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A Háztartási Költségvetési és Életkörülmény Adatfelvételnek nevezett kutatást minden évben elvégzik a statisztikusok, ilyenkor tízezer háztartást kérnek meg, hogy két hétig pontosan vezessék kiadásaikat. 2016 óta minden évben egyre később adták át pénzért a felmérés eredményét az elemző cég munkatársainak, Kiss Ambrus kutatásvezető naptára szerint abban az évben még április 19-én, a következőben május 25-én, tavaly pedig már csak május utolsó napján tudtak a nyilvánosság elé állni a létminimum adatokkal. Idén aztán azt közölték a Policy Agendával, hogy a 2018 májusában rögzített felmérés elemzése csak idén év végére készül el, nyers adatokat pedig nem adnak ki. Kiss Ambrus elképesztőnek tartja, hogy olyan másfél éves feldolgozói munkára hivatkoznak, amit eddig néhány hét alatt elvégeztek. A halogatással szerinte azt akarja elérni a hivatal, hogy már senkit ne érdekeljen, miként éltek a magyar emberek tavaly. /Népszava/

A KSH egyébként 25 év után 2015-ben azzal az indokkal szüntette be az úgy nevezett létminimum számításokat, hogy

a létminimum hazai elnevezése a köznyelvben a mélyszegénységre utal, de valójában az átlagos jövedelemhez közeli érték", amely a szerény, de tisztes megélhetést biztosítja. /napi.hu/

Ezt követően egyéb szervezetek, így a Policy Agenda vették át a feladatot. Legalábbis eddig. Úgy tűnik, a magukat hivatalos szerveknek tartó, valójában a Fideszt méltatlanul hatalmon tartó csürhe már annyira sem tartja a népet, hogy legalább elmondja, mekkora a szar, ami a nyakunkba készül szakadni.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s