h i r d e t é s

Az oroszok egyszerű trükkel játsszák ki a szankciókat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az oroszok egyszerű trükkel játsszák ki a szankciókat

2022. július 05. - 08:08

Szakértők szerint a Sovcomflot hajózási társaság álcázta a hajói tulajdonjogát azzal, hogy leányvállalatokat alapított más országokban, és hogy hajóik már nem orosz felségjel alatt hajóznak. 

A kép illusztráció! - Forrás: Standard Club

A trükközés eredményeként a kőolajat és földgázt nyugati valutáért adja el a társaság, amiből Oroszország tovább finanszírozhatja az ukrajnai inváziót - írja az Euronews.

Az OCCRP oknyomozó projekt a vállalat nyilvántartásának és a hajók nyomonkövetésének elemzése alapján derített fényt a turpisságra.

Tizennyolcnál több, a Sovcomflot 2020-as pénzügyi nyilvántartásában szereplő hajólistán jegyzett tankert azonosítottak, melyek az utóbbi pár hónapban is a világ óceánjain közlekedtek, megrakva átlagosan 240 millió dollár értékű üzemanyaggal. A hajók mozgása valós időben követhető egy a tengeri forgalomkövetésre szakosodott weboldalon.

A szankciók márciusi életbe lépése után egyes hajók kikapcsolták a nyomkövetőjüket. A cég hajói közül május elején azonosítottak egyet az Egyesült Államok felé tartva, de azt átirányították Dél-Afrikába, majd gyorsan át is nevezték a hajót. Az OCCRP a közelmúltban legalább öt másik hajót követett nyomon, melyek Olaszországból, Dániából és Hollandiából indultak, vagy éppen oda tartottak vagy kikötöttek az uniós szankciók márciusi életbe lépése után is.

Ki a vevő?

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki vásárolja a Sovcomflot által szállított olajat, de az biztos, hogy a Sovcomflot és a kikötőket üzemeltető vállalatok elkerülték a szankciókat, aminek okai, hogy a hajók libériai zászló alatt közlekednek, illetve hogy az anyacég Cipruson és az Egyesült Arab Emírségekben alapított leányvállalatokon keresztül intézi a szállítmányozói tevékenységét - írja az Euronews.

John Chrinstensen közgazdász, a Tax Justice Network alapítja szerint az, hogy a Sovcomflot különböző székhelyeket és zászlókat használ, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az oroszok enyhítenék vagy kijátszanák a nyugati szankciók következményeit.

A cikk írói megkeresték az Európai Uniót, hogy a Sovcomflot hajói miként horgonyozhattak uniós kikötőkben, de az Unió ugyanúgy nem válaszolt, miként a hajótársaság sem a feléjük intézett kérdésekre. (Napi.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s