fbpx Az orosz-magyar barátságnál csak a röpködő milliárdok nagyobbak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az orosz-magyar barátságnál csak a röpködő milliárdok nagyobbak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az orosz-magyar barátságnál csak a röpködő milliárdok nagyobbak

2021. augusztus 24. - 17:46

 

A magyar külügyminiszter sikertörténetekről beszélt, de fő (választási) célként az idei 5,5 százalékos hazai gazdasági növekedést nevezte meg.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Legalább öt sikertörténet folytatódik a jövőben Magyarország és Oroszország között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Budapesten fogadta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot. Sajtótájékoztatóján részletezte is ezeket, elsők között az úgynevezett vakcinaegyüttműködést említette.

Az orosz Szputnyik-vakcina nélkül nem tudtuk volna Európa leggyorsabb és legnagyobb oltási kampányát lebonyolítani. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk arról, hogy a Debrecenben felépülő oltóanyaggyárban a Szputnyikot is gyárthatják 2022 végétől, licenc alapon

– emelte ki a magyar külügy vezetője.

A nagy és kölcsönös beruházások között említette, hogy a Mol 4 milliárd forintos fejlesztéssel gumibitumengyárat épít Tatárföldön, nálunk viszont Alsózsolcán egy orosz kozmetikaipari cég, az Arnyeszt 18 milliárdos beruházással hoz létre gyártóbázist. Közös magyar-orosz fejlesztésként említette, hogy a Dunakeszi Járműjavítóval együtt 1000 vasúti kocsit szállítanak Egyiptomba, amelyből 443-at már leszállítottak, s ebből 47-et már nálunk szereltek össze. További megbízásokat remélnek az észak-afrikai országból, ahova legközelebb 200 hálókocsit szállítanának. A beruházásokat minden esetben a magyar Eximbank finanszírozza.

Jól tettük, hogy támogattuk az Északi Áramlat 2-ről történt megállapodást, mert Oroszország szerepe Európa gázellátásában meghatározó marad

– hízelgett partnerének Szijjártó.

Hozzáfűzte: azon túl, hogy belevágtunk annak a gázvezetéknek a megépítésébe, amely a szerb-magyar határtól lehetővé teszi októbertől éves szinten 8,5 milliárd köbméter gáz szállítását, jövő héten már Szentpéterváron tárgyal arról, hogy a lejáró hosszú távú gázvásárlási megállapodás helyett új, 15 éves szerződést kössenek a Gazprommal.

Arról is beszélt, hogy a légiközlekedésben is előre léptünk: a Wizz Air bázist hoz létre Szentpéterváron, és heti 4 helyett 7 járat közlekedik majd Budapest és az orosz nagyváros között, sőt a járatok a magyar főváros és Jekatyerinburg között is megindulnak. További közös nagyberuházások érdekében pedig az Eximbank egy 600 milliós dolláros hitelkeretet is nyitott. Hogy mivégre, azt végül Szijjártó Péter maga sem titkolta: „Minden idegszálunkkal arra kell koncentrálnunk, hogy a következő 4 hónapban 5,5 százalékot érjünk el a gazdasági növekedés terén!

Utóbbi pedig ahhoz kell, amit Orbán Viktor még júniusban jelentett be, hogy a gyermekes családok a fenti bűvszám elérésekor 2022-ben – még a válaasztások előtt – visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, s ez egy-egy családnak akár sokszázezer forintos egyszeri juttatást, a költségvetésnek pedig több mint félezer milliárd forintba kerülne.

A sajtótájékoztatón Szergej Lavrov „barátomnak” nevezte Szijjártó Pétert, akivel jó tárgyalásokat folytatott, amivel mindketten elégedettek lehetnek. Az orosz diplomácia vezetője a nehéz gazdasági helyzet és a pandémia ellenére megjegyezte:

„A 2019-es Putyin-Orbán találkozónak is köszönhetően a két ország közötti áruforgalom idén 35 százalékkal nőtt, nagy projektek, közöttük a Paks 2 és a gázhálózat fejlesztése jól haladnak, és a jövőben még jobban kihasználjuk kapcsolatainkat.”

Lavrov kiemelte a koronavírus elleni közös harcot, és az orosz vakcina, a Szputnyik V ügyét, amelynek kapcsán élesen bírálta Brüsszelt.

A vakcina kérdésének agyonpolitizálása megengedhetetlen, ahogy az EU-ban tapasztal oroszellenes vonal, ruszofób irány, valamint a NATO ilyen irányú lózungjai. Ezért is nagyra értékeljük Magyarország álláspontját, s egyetértettünk az ukrán helyzet megítélésében is, hiszen Kijev szabotálja a minszki egyezményeket, és diszkriminációs politikát folytat az ott évszázadok óta élő kisebbségekkel szemben

– hangoztatta Szergej Lavrov, aki a magyar diplomatákkal, nagykövetekkel is találkozott, majd meghívta Moszkvába Szijjártó Pétert.

(nepszava.hu)


 

h i r d e t é s