h i r d e t é s

Az orbánista rektor esete a szólásszabadsággal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az orbánista rektor esete a szólásszabadsággal

2021. január 22. - 06:50

 

Koltay András rezsimrektor ideológiai iránymutatást publikált az index.hu-n. A szólásszabadságot félti. Az amerikaiak szólásszabadságát, mivel kidobták Trumpot a Twitterről. 

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora - korábbi felvétel - Forrás: MTI

Koltay évek óta Orbán végrehajtója, jelenleg az NKE rektora, aki egy politikai ellenfelét, bizonyos Lattmann Tamást azért bocsátotta el, mert az vicceskedni merészelt a rezsim egyik nőnemű öklével szemben. Az elbocsátást azzal is indokolta, hogy Lattmann kritikus volt egy kormányzai propagandaszervvel kapcsolatban, amelynek egyes alkalmazottai az egyetem munkatársai. Ennyit a szólásról és annak szabadságáról.

Magyarországon az állampárt vezetője kontrollálatlanul  uszíthat bárki ellen a közmédiában, az állampártnak saját sajtókonglomerátuma van, és ebben van része Koltay rezsimrektornak is. 

Nem tudom, hogy mit gondoljak a Twitter döntéséről. Nyilván ezt is gondolok, meg azt is gondolok. Szeretném azonban kiemelni Koltay egy mondatát.

"A szólásszabadság jogilag védett határaira – amelyeket az elnök soha nem lépett át – és az általa közzétett üzenetek közérdekű jellegére hivatkoztak..."

Az amerikai szólásszabadsági doktrína lényege, hogy nagyon nehéz a szólásszabadság jogilag védett határain átlépni. Ha egy náci a zsidók kiirtásának helyességéről beszél  és általános formában fel is szólítja hallgatóit, hogy kezdjenek el gyilkosságokat elkövetni, jogilag védett a beszéde a "clear and present danger" elv miatt. Terminiello kontra Chicago ügyben a Legfelső Bíróság teljesen világosan kimondta, hogy helyi törvényekkel sem korlátozhatók az ilyesfajta beszédek.

Brandenburg kontra Ohio döntésében  a  Legfelső Bíróság a "producing imminent lawless action"-t tette meg uszítási tesztnek. A beszédnek azonnal ki kell váltania a törvénytelen cselekedetet másokban, ahhoz, hogy szankcionálható legyen. 

Trump gyakorlatilag folyamatosan mondhatta el volna Adolf Hitler beszédeit, akár Kristályéjszakáról is álmodozhatott volna, még mindig teljesen védett lenne a beszéde.

Felmerült azonban az, hogy Trump nem ment át a Brandenburg teszten. Imminent lawless action-hoz vezetett a "szólása". Ezzel nem azt állítom, hogy elítélnék, csak azt, hogy ez valóban felmerült, és aránylag tűrhető érveket lehet mondani amellett, hogy nem volt legalábbis nagyon messze attól, hogy ne menjen át a Brandenburg teszten.

Amikor egy fasisztoid rezsim szolgája krokodilkönnyeket hullat az amerikai szólásszabadságért, eszembe jut pár olyan mondat, amelynek jogi képviselőnk nem nagyon örülne, de ez legyen az én problémám.

Nincsenek tanulságok, csak az undor. 

Forrás: orulunkvincent.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s