h i r d e t é s

Az Orbán-kormány nem győzte meg az Európai Parlamentet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány nem győzte meg az Európai Parlamentet

2022. november 21. - 12:55

Egy új határozattervezet kimondja: a 17 kitárgyalt korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az EU pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok.

Forrás: rtl.hu

Az Európai Parlament (EP) ötpárti állásfoglalás-tervezete felszólítja az EU döntéshozóit, hogy mindaddig ne hagyják jóvá a Magyarországtól különféle címeken visszatartott támogatásokat, amíg be nem bizonyosodik, hogy a korrupcióellenes intézkedések hatékonyak és visszafordíthatatlanok, illetve amíg a kormány végre nem hajtja a jogállamiság érvényesülését célzó valamennyi brüsszeli ajánlást – írta meg a Népszava a tárgyalások állásáról szóló és a lap által látott, majdnem végleges határozati javaslat alapján, amelyről csütörtökön szavazhatnak a képviselők. A lap hozzáteszi: a pénzekről döntő uniós intézményeknek nem kötelező figyelembe venniük az EP véleményét.

A néppárti, szocialista, liberális, zöldpárti és szélsőbaloldali képviselők által egyeztetett szöveg leszögezi: az Európai Bizottság (EB) és a kormány között kitárgyalt 17 korrupcióellenes intézkedés teljes körű végrehajtása sem elegendő ahhoz, hogy Magyarországon megszűnjenek az Európai Unió pénzügyi érdekeit érő rendszerszintű kockázatok. 

A helyreállítási alapból érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatban is szigorú álláspontot képviselnek. Felszólítják az Európai Bizottságot, hogy addig ne utalja a tervet jóváhagyásra a tagállami kormányok elé, amíg Magyarország nem tesz eleget a jogállamiság terén tett valamennyi brüsszeli ajánlásnak, és amíg nem hajtja végre az EU Bíróságának és az Emberi Jogok Európai Bíróságának valamennyi vonatkozó ítéletét, írja a Népszava. (rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky