h i r d e t é s

Az online biztonság első lépése: megfelelő jelszavak használata

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az online biztonság első lépése: megfelelő jelszavak használata

2021. december 07. - 15:50

Az online biztonság témaköre szerencsére az utóbbi időben egyre fontosabbá vált és az emberek többsége igyekszik megteremteni a biztonságos légkört internetezés során. Ennek számos módszere ismert és elterjedt, de talán a legalapvetőbb közülük a megfelelő jelszavak használata. Ehhez adunk segítséget.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Hol használjunk jelszavakat?

Manapság már szinte minden online platformon szükség van regisztrációra, amelyhez természetesen nélkülözhetetlen egy jelszó kiválasztása és használata is. Vannak oldalak, ahol bizonyos kikötéseket szabnak a választható jelszó hosszát, vagy kötelezően használandó karaktereit illetően. Ezeket természetesen be kell tartanunk, hiszen más esetben nem is lehet sikeres a regisztráció. Ettől függetlenül azonban még nem biztos, hogy megfelelően erős jelszót sikerült választanunk, nem beszélve a többi platformról, ahol semmilyen megkötés nincs a jelszóválasztást illetően.

A kötelezően megadott jelszavakon kívül vannak olyan helyzetek, amikor mi dönthetünk a jelszó használatának szükségességéről. Ilyen lehet például a mobiltelefon, laptop vagy bármilyen okoseszköz, melyeket módunkban áll jelszóval védeni. Amennyiben tehetjük, éljünk is ezzel a lehetőséggel, tudjuk biztonságban eszközeinket és adatainkat!

Milyen jelszavakat válasszunk?

A jelszóválasztást egyrészt meghatározza az adott platform kikötése a karakterszámot vagy használható karaktereket illetően, másrészt természetesen a saját döntésünkön múlik, milyen jelszavakkal védjük online fiókjainkat, személyes adatainkat. Mire figyeljünk, milyen a jó jelszó? Megfelelően erős és természetesen minden platform/felhasználói fiók esetében különböző.

Tehát bárhol is kell jelszót megadnunk, törekedjünk arra, hogy minél hosszabb legyen és tartalmazzon többféle karaktert, azaz – ha megengedett – kis- és nagybetűket, számokat és különleges karaktereket egyaránt. Ez azonban még nem elegendő, ügyelnünk kell ugyanis rá, hogy ne lehessen könnyedén hozzánk kötni az adott jelszót. Gondolunk itt arra, hogy semmiképp se használjuk a családtagjaink nevét vagy születési dátumát, de ugyanúgy lakóhelyünket, hobbinkat vagy kedvenc együttesünk nevét se. Kerüljünk el mindent, amit az ismerőseink vagy a közösségi oldalainkat megtekintő emberek könnyen kitalálhatnak. Próbáljunk inkább egész mondatokban, vagy valamilyen saját magunk által alkotott kódolásban gondolkodni. Akár jó megoldás lehet egy-egy mondat használata jelszóként, ahol egyes betűket számokra, vagy különleges karakterekre cserélünk. Így megakadályozzuk, hogy bárki könnyen feltörje, viszont számunkra nem fog gondot okozni a jelszó megjegyzése.

Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy nyilvános helyen mindig lépjünk ki a felhasználói fiókjainkból és semmi esetre se írjuk fel a jelszavainkat papírcetlikre, online dokumentumokba vagy emlékeztetőkbe. Amennyiben akadnak gondjaink a sok különféle jelszó megjegyzésével, akkor inkább használjunk jelszókezelő programokat, melyek sokkal biztonságosabb megoldást nyújtanak. Továbbá ne is osszuk meg jelszavainkat másokkal, hiszen az is okot adhat a visszaélésre!


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s