h i r d e t é s

Az oltóorvoson múlik, mikor kapják meg a víruson átesettek az vakcinát: az orvosé és a páciensé a felelősség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az oltóorvoson múlik, mikor kapják meg a víruson átesettek az vakcinát: az orvosé és a páciensé a felelősség

2021. április 20. - 19:05

 

Az Egészségügyi Világszervezet még nem tett konkrét javaslatot a koronavírus-fertőzésen átesettek oltására, csak szakmai ajánlások vannak – ezt mondta az ATV Híradó kérdésére az országos tisztifőorvos. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Vajda János

A virológus szerint: a tünetek megszűnése után három héttel már bárkit be lehet oltani. A háziorvosok döntő többsége viszont betartja a protokollt: a gyógyult embereket csak három hónappal a fertőzés után oltják be.

Hivatalosan eddig csaknem 755 ezer ember esett át a koronavírus-fertőzésen. Köztük van az a férfi is, akinek február végén lett pozitív a tesztje. A betegséget magas lázzal és izomfájdalommal vészelte át. Kardiológusa az oltás mielőbbi felvételét javasolta.

„Aztán beszéltem egy immunológussal is: ő is azt ajánlotta, hogy oltassam be magamat. A háziorvos elmondta, hogy ő nem fog beoltani, miközben tudja, tudatában van, hogy szükséges lenne” – mondta Schobert Csaba.

Az ATV Híradónak nyilatkozó háziorvos azt mondta: ők egy iránymutatást követnek.

„Aki átesett Covid-fertőzésen és még egy oltást sem kapott meg, azt három hónap után olthatjuk. Ha az első oltás után esett át a fertőzésen, akkor, hogyha felgyógyul, akkor normális rendben megkaphatja az ismétlőoltást” – magyarázta Koncz Erika háziorvos.

Ennek ellenére mégis vannak olyanok, akiket nem sokkal a fertőzés után hívnak be oltásra. Egyik nézőnk például: három héttel a pozitív tesztje után kapott egy hívást, és az oltóorvos azt mondta: nyugodtan beoltathatja magát, mert a betegsége enyhe lefolyású volt.

Komáromi Zoltán szerint ez nem jellemző, de előfordulhat. A felelősség minden esetben – lévén, hogy az oltás nem kötelező – az orvosé és a beoltotté, ezért a legtöbben kivárják a 3 hónapot.

„A hiba az, hogy az oltóorvos se és a háziorvos se kap konkrét segítséget ahhoz, hogy a döntését – hogy olt vagy nem olt vagy mivel olt – valamilyen adattal vagy információval alá tudja támasztani. Csak a betegnek az elmondására vagyunk hagyatkozva, ez nem jelent biztonságot minden esetben” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa.

Az utolsó tünetek megszűnése után három héttel már bárki nyugodtam oltatható – ezt már Rusvai Miklós víruskutató foglalta össze. 

Ennek ellenére a víruskutató úgy gondolja: vakcinapazarlás lenne, ha 3 hónapon belül a gyógyultak megkapnák az oltást, hiszen náluk kialakult a nyálkahártya-védettség, a sejtes immunitás és az antitest függő-immunitás is.

„Van akinél az antitestes védettség alacsony ugyan, holott átesett a fertőzésen. De náluk számítani lehet arra, hogy a sejtes immunitás és a nyálkahártya-immunitás azért védi őket” – folytatta Rusvai. 

Müller Cecília Híradónk kérdésére azt válaszolta: egyik egészségügyi szervezet sem tett konkrét javaslatot a betegségen átesettek oltására. A döntés az oltóorvosoké. Általános tapasztalat: ha enyhe lefolyású a betegség, a gyógyulás után oltható a beteg.

Ha viszont súlyosabb a fertőzés, az immunreakció is erőteljesebb: ezért ki kell várni a három hónapot:

„Egyrészt azért, mert védett, másrészt azért, hogy ne oltsunk rá a saját immunrendszerére.”

A tiszti főorvos a harmadik hónap után viszont mindenkinek javasolja az oltást. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s