h i r d e t é s

Az olimpia előtt engednék az óceánba az 1,2 milliárd tonna radioaktív vizet Fukusimánál

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az olimpia előtt engednék az óceánba az 1,2 milliárd tonna radioaktív vizet Fukusimánál

2020. február 04. - 06:58

 

A japán szakértői testület azt állítja, hogy minden lehetőséget megvizsgálva ez volna a legjobb megoldás. - írja a napi.hu.

Forrás: BBC

Japán azt tervezi, hogy több mint egymillió tonna radioaktív vizet önt a fukusimai atomerőmű körzetében a tengerbe - írja az Independent. A 2011-ban bekövetkezett nukléáris baleset óta összegyűjtött, eddig is sok problémát - és még több kényszerű költséget - generáló hűtőfolyadék úgy kerülne az élővízbe, hogy az eltávolíthatatlan mérgező elemet tartalmaz.

A Tokyo Electric Power (Tepco) közel 1,2 millió tonna olyan szennyezett vizet gyűjtött össze a hűtőcső-rendszeréből és a pihentető medencékből, melyek eredetileg az üzemanygkazetták hűtését és a magolvadás megakadályozását szolgálták. A folyadék 62-féle radioaktív elemet tartalmaz, amit a katasztrófa óta elvégzett mentési munkálatok során óriási tartályokba gyűjtötték össze. De a Tepco úgy számol, hogy a továbbra is csak gyarapodó fluidmennyiség tárolásához szükséges területei két év múlva elfogynak.

A cég ugyanakkor azt állítja, hogy a gyakorlatilag deponált folyadékmennyiséget képesek megfelelően kezelni. Azt, hogy képesek eltávolítani belőle szinte az összes, emberre ártalmas radioaktív részecskét, így nem lenne olyan nagy gond, ha a tisztítás után azt további tárolás helyett beleengednék a tengerbe.

Ez az ötlet már egy ideje ismert - tavaly szeptemberben Harada Josiaki, akkori japán környezetvédelmi miniszter erről beszélt, mint az egyetlen lehetőség a probléma megoldására.

A kérdést a kormány meg fogja vitatni, de a végső döntés előtt megvárják egy szakértői bizottság jelentését

 - mondta a politikus. Akinek mondandóját azonban órákkal később Japán új politikai csillaga, Shinjiro Koizumi - a korábbi népszerű liberális párti miniszterelnök, Junichiro Koizumi fia - egyszerűen annulálta. Koizumi akkor kijentette: erről a megoldásról szó sem lehet!

(A Reuters később azt a beszédét emelte ki, melyben azt ecsetelte az ENSZ-ben, hogy vonzóvá és szórakoztatóvá kell tenni a klímaváltozás elleni harcot, mert így mobilizálni lehet majd a fiatalokat (és rajtuk keresztül a ma még szénre támaszkodó Japánt) az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású jövő felé.) Nos, a japán szakértők szerint Fukusima számára mégis az lenne a legjobb megoldás, ha a tengervíz higító képességére bízzák a felgyülemlett folyadék sorsát.

A legfőbb gond a szakértői magyarázattal azonban az - írja az Independent - hogy a tríciumot éppenséggel a jelzett folyamat során nem lehet kiszűrni a szennyezett vízből. Nincs bevált módszer a trícium teljes kiválasztására. Szakértők szerint ha ennek szintje alacsony, és a kibocsátás mennyisége sem óriási, akkor ez nem igazán jelent problémát. A kérdés az, hogy hol húzható meg a határ.

A japán gazdasági és ipari minisztériumért dolgozó szakértői testület mindenesetre most arra a következtetésre jutott, hogy a többi javaslat megvizsgálása után a legjobb megoldás a víz tengerbe engedése. Az egyetlen lehetséges alternatív megoldás a víz elpárolgásának hagyása volt. A minisztérium azzal érvel, hogy az élővízbe ürítés azért biztonságosabb minden más verziónál, mert e "kibocsátás" útja kiszámítható, könnyebb belőle mintát venni és azt ellenőrizni. A japán állami szakértők szerint ez alig különbözik attól a világszerte bevett, normál működésű atomerőművi gyakorlattól, amikor e rendszerekből a tengerekbe engedik a tríciumot tartalmazó vizet.

A helyi halászok és a lakosság azonban attól tart, hogy ez a megoldás egészségügyi következményekkel jár majd, valamint károsíthatja a térség megmaradt mezőgazdaságát. Az biztos, hogy a szomszédos Dél-Korea továbbra is tiltja a japán tengeri étel importját, és a tokiói kormány kármentesítő lépései miatt igen feszült a két ország viszonya. De ha a most bejelentett megoldást valóban alkalmazni fogják, az a lap szerint hatással lesz majd a 2020-as tokiói olimpiai játékokra is. Több versenyszámot ugyanis kevesebb mint 60 kilométerre rendeznek majd meg Fukusimától.

napi.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s