h i r d e t é s

Az NNK adatközléséből kiderült, hogy településenként hányan haltak meg koronavírus-fertőzés miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az NNK adatközléséből kiderült, hogy településenként hányan haltak meg koronavírus-fertőzés miatt

2022. május 25. - 06:04

Ahogy a járvány kitörése óta, a mai napig tart a titkolózás, a mostani adatok is karcsúak, de mindenképpen többet mutatnak a valóságról, mint amit eddig tudni lehetett.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kiadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Átlátszónak, hogy településenként hányan haltak meg a koronavírusban 2021. február 1. és 2022. január 31. között.

Az adatokból az derült ki, hogy a legtöbb elhunyt Miskolcon volt (475), ezt követi Debrecen (414) és Szeged (399) elhunyttal. A mindössze 32 ezer lakosú Ózdon 185-en haltak meg, ami magasnak tekinthető, főleg úgy, ha az 55 ezres Zalaegerszeggel hasonlítjuk össze, ahol ennél kevesebben, 167-en.

A cikk szerint a fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten a járványnak a legkevesebb áldozata az V. kerületben volt.

Az Átlátszó szerint országos viszonylatban több száz olyan, jellemzően kistelepülést találni, ahol mindössze egy ember hunyt el az NNK adatai szerint.

A portál térképre tette az adatokat:

Az Átlátszó a cikkében ugyanakkor megjegyezte, hogy az NNK által küldött településszintű adatok szerint 2021 februártól 2022. január végéig 27 251-en haltak meg koronavírusban, viszont a koronavirus.gov.hu adatközlései 28 881 elhunytról számoltak be ugyanebben az időszakban. Vagyis 1630 elhunyt nem szerepel a nyilvántartásban.

Az is kiderült, hogy a közölteknél jóval részletesebb adatok állnak az NNK rendelkezésére a járvánnyal kapcsolatban.

Azt kérték az NNK-tól, indokolják meg, mi magyarázza az eltérést, illetve melyik szám tekinthető a valós adatnak. (hvg.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s