h i r d e t é s

Az MSZP-Párbeszéd összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges ajánlásokat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az MSZP-Párbeszéd összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges ajánlásokat

2018. február 21. - 20:56

 

Az MSZP és a Párbeszéd összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges számú ajánlást - közölte az MSZP elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Forrás: 24.hu

Molnár Gyula elmondta, az MSZP és a Párbeszéd még a nap folyamán leadja közös listáját.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. 

Az MSZP elnöke közölte azt is, péntekig minden jelöltjüknek meglesz a választáson való induláshoz szükséges számú ajánlás.

Kérdésre elmondta, 58 választókerületben állít egyéni jelöltet az MSZP és a Párbeszéd, a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodása értelmében 46 helyen a DK indít jelöltet, 2 választókörzetben pedig független jelölteket támogatnak.

Molnár Gyula azt mondta, a klasszikus kampánytechnikák megszűntek, nincsenek közterületi lehetőségek, nincs hozzáférés a médiához.

Ezért az MSZP mindenhol az utcán lesz, de nem folytatják az aláírásgyűjtést, mert azt törvényesen nem lehet

- tette hozzá. Közölte, a központi kampánnyal a közösségi médiára fókuszálnak.

A sajtótájékoztató második felében az MSZP és a Párbeszéd politikusai megállapodást írtak alá a devizahitel- és a Quaestor-károsultakkal.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a megállapodásban vállalják, hogy új banki elszámoltatás lesz.

A devizahitelesek szerint a bankok 2000-2500 milliárd forinttal követelnek többet, mint amennyit követelhetnének

- közölte.

Hozzátette: a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni a felvett hiteleket.

Az elszámoltatásnak a fedezete a bankoknál lévő többletkövetelés, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaárfolyamon való nyerészkedéséből származó nyereség

- mondta.

A szocialista politikus a vállalások között említette, hogy kormányra kerülve azonnal felfüggesztik a végrehajtásokat.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke az orbáni vadkapitalizmust hibás terméknek nevezte, majd közölte, minden károsultat kártalanítani kell, bérlakásprogramra és felelős pénzügyi politikára van szükség.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, hogy a magyar embereket védi és nem a bankokat.

Ez abból látszik, hogy az árfolyamnyereségből származó MNB-haszon nem a magyar emberekhez, hanem Matolcsy György barátnőjéhez vándorolt

- közölte.

Ravasz László, az Adóskamara képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal kezdeményezzen törvényt a végrehajtások felfüggesztésére. 

Kálmán Pikó István Questor-károsult szerint a kárrendezési törvény nem a károsultak megsegítéséről, hanem a kirablásukról szól.

Kérdésre válaszolva Molnár Gyula és Karácsony Gergely is azt mondta, nem szavazzák meg a Stop Soros törvénycsomagot. Karácsony Gergely azt mondta, a javaslatokat visszavonják és helyette az ország valós problémáival foglalkoznak.

Molnár Gyula szerint a törvénycsomag semmilyen problémát nem old meg, csak és kizárólag a civil szféra vegzálásáról szól.

Volt kérdés arról, hogy Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője egy könyvbemutatón Hitlerhez, Sztálinhoz és Leninhez hasonlította a miniszterelnököt.

Szanyi Tibort azért szeretjük, mert sokszor költői túlzásokba esik

 - fogalmazott Karácsony Gergely.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, akit milliárdos vagyoni hátrány okozásával gyanúsítanak, leadta a országgyűlési képviselőjelöltséghez szükséges ajánlásokat, Molnár Gyula azt mondta, Czeglédy Csaba már korábban felfüggesztette a párttagságát.

Nincs vele dolgunk, nem mi indítottuk, nem mi segítettük összegyűjteni az ajánlásokat és nem fogunk együtt kampányolni

- közölte.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely egyetértett Kunhalmi Ágnessel (MSZP) abban, hogy az egykulcsos adó "ősbűn".

Az MSZP-Párbeszéd nem adóemelésben, hanem adóátcsoportosításban gondolkodik

- közölte. Hozzátette: olyan adótáblát fognak elfogadni, amely a magyar keresők 80 százalékának kisebb adóterheket jelent, de lehet, hogy a legmagasabban kereső tíz százaléktól kérnek egy kis plusz hozzájárulást az ország rendbe tételéhez.

Kaptak kérdést arról, mit szólnak ahhoz, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek sajtóhírek szerint olyan kiadványt osztanak a bevándorlóknak a határtól délre, amelyek segítik őket abban, hogy menekültstátuszt kapjanak. Karácsony Gergely azt mondta, nem látta ezeket a híreket, de szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy megkapja az élethelyzetéhez fontos tájékoztatást.

Molnár Gyula közölte, mondanivaló hiányában a kormány olyan kérdéseket - a menekültkérdés és a Soros-ügy - tesz a kampány központjába, amelyek a kormányzat szintjén könnyen kezelhető lenne.

Ezek eltakarják a valódi problémákat

- tette hozzá.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s