fbpx Az izraeli kormány vizsgálatot indít az NSO Groupnál a Pegasus-botrány ügyében | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az izraeli kormány vizsgálatot indít az NSO Groupnál a Pegasus-botrány ügyében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az izraeli kormány vizsgálatot indít az NSO Groupnál a Pegasus-botrány ügyében

2021. július 31. - 07:26

 

Izrael védelmi minisztere szerdán bejelentette, hogy a kormány munkatársai felkeresték az NSO Group központját, és vizsgálatot indítanak amiatt, hogy a cég Pegasus nevű kémszoftverét valóban politikusok, újságírók, aktivisták és üzletemberek megfigyelésére használták-e világszerte, több országban. A védelmi minisztérium nem közölte, hogy pontosan melyik hatóság nyomoz, de az izraeli média arról írt, hogy az igazságügyi minisztérium, a Moszad és a katonai hírszerzés is vizsgálódik az NSO-nál.

Forrás: Toofaan Express

A cég vezérigazgatója, Shalev Hulio megerősítette a látogatást, de továbbra is tagadja, hogy a megfigyelt személyek listájának köze lenne a Pegasushoz. „Nagyon jó, hogy ellenőriznek minket, hiszen tudjuk az igazságot, és tudjuk, hogy a lista soha nem létezett, és nincs köze az NSO-hoz” - mondta.

Közben már az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki izraeli tisztségviselőknek a Pegasus-botrány miatt. Az Axios úgy tudja, hogy Joe Biden elnök közel-keleti tanácsadója, Brett McGurk múlt csütörtökön a Fehér Házban találkozott Zohar Paltival, az izraeli védelmi minisztérium magas rangú tisztviselőjével, és megkérdezte tőle, milyen lépéseket tesz az izraeli kormány az NSO ügyével kapcsolatban. A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta ezt az értesülést.

Hivatalosan az NSO közvetlenül a védelmi minisztérium ellenőrzése alá tartozik, minden eladást jóvá kell hagyniuk. A minisztérium azt közölte, hogy „megteszik a megfelelő lépéseket”, ha kiderül, hogy a cég megsértette az exportengedélyét.

Az ügyben Magyarország is érintett, az Orbán-kormány nem igazán tagad, leginkább azt bizonygatja, hogy a megfigyelés teljesen törvényes, és nincs benne semmi különös. (444)


 

h i r d e t é s

Kommentek