h i r d e t é s

"Az ispán úr a közelébe engedte a jobbágyait, majd elhajtotta őket, hogy tudják, hol a helyük"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

"Az ispán úr a közelébe engedte a jobbágyait, majd elhajtotta őket, hogy tudják, hol a helyük"

2022. július 21. - 16:00

Bevitte követeléseiket a futárok képviselője Palkovics miniszterhez

Kolesár András, a Futárok a Katáért szervezet képviselője - Forrás: Mérce/Facebook

A katatörvény és a rezsicsökkentés átgondoltabb, az érintettek érdekeit és igényeit figyelembe vevő reformját szorgalmazzák.

Palkovics László iparminiszter fogadta irodájában, a Technológiai és Ipari Minisztériumban Kolesár Andrást, a Futárok a Katáért szervezet képviselőjét, miután hétfőn ígéretet tett rá a Várban.

Kolesár a találkozót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy egy gazdasági válság közepén vagyunk, a helyzet pedig véleménye szerint csak rosszabb lesz. Ennek jegyében három követeléssel és két kéréssel érkeztek a minisztériumba.

A Futárok a Katáért három követelése:

  • vonják vissza a katatörvényt, gondolják újra az alapjairól tartsanak széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel;
  • ne bélyegezzenek senkit csalónak, tolják el a reformok bevezetését január elsejére;
  • tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését, a kormány ne kapkodjon és vegye figyelembe a társadalmi igényeket és szükségleteket – előbb gondolkozzanak utána hozzanak törvényeket.

A két kérés:

  • a kormánymédia kérjen bocsánatot a leadócsalózott emberektől;
  • a kormány ne eszközöljön hasonló szigorításokat a közeljövőben.

Kolesár a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy noha húszévesen szeretne elköltözni otthonról, de ilyen rezsiárak mellett nem fog tudni. Hozzátette, hogy a kormány két nap alatt rántotta ki a szőnyeget az ő és sorstársai lába alól a szabályok egyik napról a másikra való megváltoztatásával. Véleménye szerint a katások szívesen adóznak, a kiszámíthatatlanság a problémájuk.

Kifejtette, hogy a kormány a katatörvénnyel és a rezsiárak megemelésével milliók megélhetését tette kockára.

Úgy vélik, a kormány átverte őket a választási kampányban, és a változtatások nagyon sok embert a szegénység szélére taszítanak. Emlékeztetett arra is, hogy míg a kormány szorgalmazza a fiatalok gyerekvállalását, ilyen körülmények között számára és más alacsony keresetű fiatalok számára nehéz lesz.

Nehezményezte, hogy a kormány nem konzultált szakszervezetekkel és más érintettekkel, és neki is véletlen folytán sikerült kiharcolnia a tárgyalást.

Palkovics és Kolesár hétfő este találkoztak a Várban Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke társaságában egy étteremben. Kolesár és Gelencsér nem voltak hivatalosak a vacsorára, amit a miniszter egyébként Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár (valamint a Közlekedési Múzeum igazgatója), valamint Mészáros Lőrinc egyik vasúti építőcégének vezérigazgatója, Sárváry István társaságában költött el.

A vacsorával kapcsolatban felmerült, hogy a vasútépítéssel, vasúti pályaépítéssel és korszerűsítéssel foglalkozó, állami megrendeléseket sorra nyerő V-Híd vezérigazgatója mégis miért vacsorázik magas rangú és befolyásos kormányzati döntéshozókkal. (Mérce)

A találkozón történtekről pedig a Mérce videójából lehet tájékozódni:


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky