h i r d e t é s

Az iskolába 37,8 fokos láz felett nem engedik majd be a diákokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az iskolába 37,8 fokos láz felett nem engedik majd be a diákokat

2020. szeptember 28. - 12:12

 

118 osztályban és 3 teljes iskolában van digitális oktatás

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Kedden kezdik meg az érintés nélküli hőmérők, illetve nagyobb oktatási intézményekbe a hőkapuk kiszállítását, és csütörtöktől ellenőrzik a diákok testhőmérsékletét. Gócpontok nincsenek, a közösségi terekben terjed a járvány, és bárhol felbukkanhat.

A rendőrség 142 esetben intézkedett a védelmi készültség szabályinak a megszegése miatt a hétvégén. Ezek fele a tömegközlekedési eszközökön a maszkviselés elmulasztása volt. Összesen 405 esetben intézkedtek a rendőrök múlt hétfő óta, 31 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 37 ember ellen feljelentést tettek.

Öt intézkedés volt a vendéglátóhelyeket érintő szabályok megszegése miatt. Eddig 15 ember ellen kellett emiatt feljelentést tenni. A házi karantén szabályainak betartását 36 ezernél több esetben ellenőrizték a hétvégén, 24 014 kötelező karantén van most érvényben. A büntetőeljárások száma eddig 469 – közölte Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette a hétfői járványadatokat: 702 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 18 815 fő. Az aktív fertőzöttek 37%-a, az elhunytak 54%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 693 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A laborvizsgálatok száma meghaladta a 697 ezret.

Mint mondta, miközben az új fertőzések napi száma nagyjából stabilizálódott, jelentősen nő a kórházban kezeltek és a lélegeztető gépen lévő betegek száma. A fertőzés már az egész országban terjed, ezért ismét a higiénés szabályok betartására hívta fel a figyelmet. Az emberek többsége jogszabálykövető, de vannak olyan élethelyzetek, amelyekre nincs szabály, mégis vigyázni kell egymásra, ezért Müller Cecília az egyéni felelősségere hívta fel a figyelmet.

Beszélt arról is, hogy a szolgáltatóknál – például fodrásznál, kozmetikusnál – nem írták elő a maszkhasználatot, de az NNK ajánlásában szerepel, hogy viseljen mindenki maszkot ezeken a zárt helyeken is a szolgáltatás igénybe vétele során. Lehetőleg a vendégek ne találkozzanak egymással, ne legyen várakozási idő. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is javasolják az alapos kézmosást, fertőtlenítést.

Az Operatív Törzs jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A testhőmérséklet mérésre felkészültek az intézmények, az érintésmentes hőmérők és a nagyobb intézményekbe kerülő hőkapuk már megvannak, kedden megkezdik a kiszállítást, és csütörtökön mindenhol alkalmazni tudják. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s