h i r d e t é s

Az idegengyűlölet a magyarországi állami média közvetítésével vetette meg a lábát Erdélyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az idegengyűlölet a magyarországi állami média közvetítésével vetette meg a lábát Erdélyben

2020. február 16. - 17:06

 

Die Presse megírta, mekkora botrány lett Romániában abból, hogy a túlnyomórészt magyarok lakta Ditrón két sri lankai péket alkalmaztak. 

Idegenellenes tüntetés Ditrón - Forrás: foter.ro

„A kenyér – idegen kézből” c. beszámoló kitér arra, hogy a helybéliek a legkülönfélébb indokokkal, dühödten követelték, tűnjenek el a jöttmentek, noha azok papírjai teljesen rendben vannak. Az 5 ezer lelket számláló település polgárainak csaknem fele aláírta a petíciót, hogy tartsanak népszavazást, mert szerintük félő, hogy hamarosan túlsúlyba kerülnek a faluban a külföldiek, hiszen valószínűleg kisvártatva érkezik a rokonság is a vendégmunkások után. A színes bőrűekből pedig nem kérnek az ott élők.

A románok nagyjából 20 %-a, 3-4 millió ember dolgozik nyugaton. Emiatt odahaza jelentős munkaerőhiány lépett fel, nagyjából 100 ezer állás betöltetlen. Így azután csak tavaly 30 ezer munkavállalási engedélyt állítottak ki nem EU-s államokból érkezett vendégmunkásoknak, főleg kínaiaknak, törököknek, fülöp-szigetieknek és vietnamiaknak. A szóban forgó ditrói péküzem viszont még egy péket akar hozni Sri Lankáról, mert botrány ide vagy oda, az üres állásra senki sem jelentkezett.

Az ügyvezető román munkaügyi miniszter asszony azt kérdezi, mi lenne, ha ilyen fogadtatásban részesülnek nyugaton a román munkavállalók is. Az ADZ magazin úgy látja, hogy az idegengyűlölet a magyarországi állami média közvetítésével vetette meg a lábát Erdélyben, az közvetlenül következik Orbán Viktor gyűlölettel teli retorikájából. A romkat.ro római katolikus portál azon kesereg, hogy valóságos sajtóháború zajlik az állítólagos migránsveszély körül és ez teljesen háttérbe szorítja a valóságot. Így egyesek már ott tartanak, hogy szó szerint reszketnek, ha olyasvalaki kerül a közelükbe, akinek más a bőrszíne, és aki eltérő kultúrát képvisel. (Die Presse) / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s