fbpx Az, hogy mit mondtak májusban, már nem érdekes | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az, hogy mit mondtak májusban, már nem érdekes

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az, hogy mit mondtak májusban, már nem érdekes

2021. november 26. - 14:46

 

Visszatolat a kormány az uniós vakcinaszerződésbe, hogy Pfizerrel olthassák az 5-11 éveseket

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

Májusban a kormány még azt mondta, hogy nincs szükség több Pfizerre.

Szeptemberben a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy hogy Magyarország mégis kaphasson a Pfizer oltóanyagaiból annak ellenére, hogy májusban még azt kommunikálták, nincs szükség további Pfizer oltóanyagra – írja az Euronews. A lap szerint

a kérdés az 5-11 éves korosztály oltása miatt lehetett ennyire sürgető, hiszen más gyártók vakcináit nem hagyták jóvá az 5-11 éves korosztály számára.

A fordulatról viszont mind a kormány, mind az Európai Bizottság hallgatott, Gulyás Gergely azonban egy novemberi kormányinfón azt mondta, hogy uniós forrásokból érkező Pfizerrel fogják az 5-11 éveseket oltani. 

Az 5-11 éves korosztálynak a Pfizer oltóanyagából a felnőtt adag egyharmadát adják, a hatóanyag azonban megegyezik. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban azt mondta, kétmillió vakcinát szereznek be, "az első 130 ezer adag, gyerekek számára elérhető vakcina december 20-án érkezik, azt tanácsolom a szülőknek, ha tehetik, oltsák be a gyerekeket”.

A kormánynak májusban még nem kellett a Pfizer, annak ellenére sem, hogy az EU-s beszerzésben a tagállamok 2023-ig 1,8 milliárd dózist hívhatnak le, ennek a szerződésnek pedig része a gyermekek számára fejlesztett oltóanyag, valamint a különféle variánsok ellen védő is.

Az Euronews információi szerint a kormány bekönyörögte magát az EU-s szerződésbe szeptemberben, ehhez azonban a többi ország jóváhagyása is kellett. A portál forrása a folyamatot „csendes Canossa-járásként” jellemezte. (hvg.hu)


 

h i r d e t é s