h i r d e t é s

Az év végi durva pénzszórás eredménye: nagyon rég nem volt ilyen kevés tartaléka a kormánynak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az év végi durva pénzszórás eredménye: nagyon rég nem volt ilyen kevés tartaléka a kormánynak

2022. január 17. - 08:03

Megjelent a friss adat.

Decemberben ismét jelentősen csökkent a jegybanknál elhelyezett kormányzati betétek állománya, mely így 1700 milliárd forinton zárta az évet – derül ki az MNB friss statisztikájából. Az év utolsó hónapjaiban látott pénzszórás eredményeként másfél éve nem volt ilyen kevés a kormányzat likvid tartaléka. - írja a Portfolio

December végén 1706,3 milliárd forintot tettek ki a kormányzat betétei a jegybanknál, ez majdnem 1200 milliárd forintos csökkenést jelentett egyetlen hónap alatt. A jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint közel másfél éve, 2020 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a kincstári egységes számla (kesz) állománya.

Ha megnézzük az utóbbi hónapok adatait, akkor egészen hihetetlen, hogy a szeptember végi 4464,8 milliárd forintos állományt három hónap alatt sikerült a mostani szintre leépíteni, TÖBB MINT 2500 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT EL A KORMÁNYZAT.

Ez persze már a hét elején megjelent előzetes költségvetési számokból nyilvánvaló volt, hiszen az államháztartás több mint 5100 milliárd forintos deficittel zárta a 2021-es évet. Ebből csak a decemberi hiány volt 1170 milliárd forint, de már októberben és novemberben is komoly költekezés folyt.

Az egyébként valamennyire megszokott, hogy az év végén kiköltekezik a kormány, a kesz egyenlege tavaly ugyan magasabb volt decemberben, viszont az azt megelőző években általában a mostaninál is alacsonyabb. Viszont a mostani pénzszórás még az átlagos decembert is felülmúlta: az utóbbi húsz évben csak egyszer, 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalékok összege az év utolsó hónapjában. (Portfolio)


h i r d e t é s

Clicky