fbpx Az Európai Unió határozottan elítéli a Ryanair-gép leszállítását Minszkben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Európai Unió határozottan elítéli a Ryanair-gép leszállítását Minszkben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Európai Unió határozottan elítéli a Ryanair-gép leszállítását Minszkben

2021. május 24. - 19:42

 

Egy hétfőn kiszivárgott közleménytervezet szerint bekeményíthet az EU.

A kép illusztráció! - Forrás: Jean Lambert MEP

Fehéroroszország vasárnap kényszerítette földre a Ryanair Athén-Vilnius járatát, mivel a gépen tartózkodott az egyik legnagyobb ellenzéki lap főszerkesztője. A lépést sorra ítélik el a világ legnagyobb országai, a brit fapados légitársaság vezére pedig úgy nyilatkozott, hogy a repülőn ülhettek a fehérorosz KGB emberei is.

Az EU-csúcs már hétfőn szankciókat fogadhat el Fehéroroszországgal szemben, a Reuters által megszerzett közleménytervezetben a kormányfők elítélik a lépést, és kiemelik, hogy a letartóztatott ellenzéki vezetőket azonnal szabadon kell bocsátani. Emellett nemzetközi vizsgálatot követelnek a példanélküli és elfogadhatatlan minszki lépés után.

A hírügynökség értesülései szerint további fájdalmas lépések is jöhetnek, megtilthatják az uniós légitársaságoknak a berepülést a fehérorosz légtérbe. Emellett a fehérorosz társaságokat is elzárnák az európai repülőterektől.

Hétfőn a Fehér ház is megszólalt a fehérorosz lépésről, sokkolónak nevezték azt és nemzetközi vizsgálatot követeltek. Joe Biden amerikai elnök a közlemény szerint személyesen foglalkozott a kérdéssel, kiemelték, hogy nagykövetük közvetlen kapcsolatban van a fehérorosz vezetéssel. (Portfolio)


 

Kommentek

h i r d e t é s