h i r d e t é s

Az EU vakcinaszerződést köt a Moderna céggel is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU vakcinaszerződést köt a Moderna céggel is

2020. november 25. - 08:59

 

Az Európai Unió 160 millió adag vakcinát vásárol a Moderna gyógyszergyártótól, miután a Pfizer és a BioNTech fejlesztéséből már korábban rendelt 200 millió dózist.

A kép illusztráció! - Forrás: mmm-online

A Moderna fejlesztése minden eddig ismert koronavírus elleni oltóanyagnál ígéretesebb. Az amerikai egészségügyi hatóság vizsgálata szerint 95 százalékos hatékonyságú, és alig van mellékhatása. Miután világszerte szükség lesz rá, nem mellékes, hogy a készítmény kibírja a mínusz 20 Celsius-fokot is, és eltartható fél évig is egy közönséges hűtőszekrényben.

Az Egyesült Királyság is rendelt belőle ötmillió adagot egy hete, úgyhogy ha az oltóanyag megkapja az amerikai gyógyszerészeti hatóság engedélyét, a Moderna jövő év tavaszán le is tudja szállítani mindkét megrendelést. Az engedély pár héten belül várható, miután befejeződik az utolsó 151 teszt-eset analízise, illetve letelik az utókövetésre előírt két hét.

A Moderna vakcinatesztjében több mint 30 ezer amerikai vett részt, közülük hétezren 65 év felettiek, ötezren pedig 65 évnél fiatalabbak, de mind a 12 ezren a veszélyeztetett korcsoportokhoz tartoznak. A vizsgálatban résztvevők több mint harmada színesbőrű - többségük latin-amerikai és afro-amerikai, de voltak ázsiai származásúak is.

Egy alapvető kérdés még tisztázatlan

Az edinburgh-i egyetem immunológus professzora, Eleanor Riley szerint egy komoly kérdést még meg kell válaszolniuk.Vajon bármely fejlesztés alatt álló oltóanyag megakadályozza-e az új típusú koronavírus továbbadását, miközben enyhíti a COVID-19 tüneteit, és lerövidíti a betegség időtartamát? Ha nem, vagyis a beoltottak is fertőzhetnek, a járvány megfékezésére nem lesznek alkalmasak ezek a készítmények.

A Pfizer és a BioNTech közös vakcinája a következő a sorban, hatékonysága mindössze 5 százalékkal marad el a Modernáétól. A tárolás körülményeit tekintve azonban sokkal nagyobb a szakadék a két oltóanyag között. A Pfizer és a BioNTech fejlesztése csak mínusz 70 Celsius-fokon raktározható.

Az orosz Szputnyik V már zöld utat kapott, de hatékonysága csak 75 százalék körüli. A magyar kormány ebből rendelt, és a mintakészlet már meg is érkezett november közepén. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s