h i r d e t é s

Az EU-ban csökken a rezsi, nálunk változatlan a pénzégetés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU-ban csökken a rezsi, nálunk változatlan a pénzégetés

2017. november 30. - 13:06

 

Egy év alatt átlag 6,3 százalékkal csökkent az uniós tagállamok lakossági gázára - tette közzé a 2017 első fél évi adatok alapján az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. - írja a nepszava.hu.

Forrás: pixabay.com

Míg a nemzetközi tőzsdék megfeleződése közepette a tarifa nálunk három éve nem változott, a horvátok közel húsz százalékot vágtak.

Igaz, a románok és a bolgárok után a mi díjunk még így is a harmadik legkedvezőbb. Az észtek ellenben 21 százalékos emeléssel szembesültek. A termék az eleve háromszor annyit fizető svédeknél szintén kiugróan drágult. Így a vásárlóerő-kimutatások szerint rájuk a fűtés EU-szerte kiemelkedő terheket ró. A cechet a legkönnyebben a luxembourgiak állják.

Az áramár szintén mérséklődést mutat: átlag fél százalékost. A mi szintén változatlan tarifánk mellett az olasz díj több mint tíz százalékkal esett, Cipruson viszont több mint ötödével nőtt. Bulgária és Litvánia után itt is bronzérmesek vagyunk. A dánok közel háromszor többet fizetnek nálunk. Jövedelmükhöz képest a finneknek a legkisebb, a németeknek a legnagyobb teher a csekk befizetése.

Lapunk két hete ugyanakkor, még a hivatalosan közzé nem tett adatsor részletesebb elemzése nyomán arra jutott: helyezéseink a tényleges tarifák tekintetében többnyire romlottak, míg a vásárlóerőhöz képest kissé javultak.

Több gázvezeték, az atom- és a megújuló energia, a kiszámítható nemzeti szintű politikai keretek és támogatások, a gyors vitarendezés és a befektetőket védő Energia Charta mellett érvelt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Aradszki András az Energia Charta 28. miniszteri konferenciáján a türkmenisztáni Asgabatban. Az energiaügyért felelős államtitkár a digitalizáció térhódítása okán figyelmeztetett a nemzetközi együttműködés fontosságára is.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s