fbpx Az észak-koreai vezetés beintett Donald Trumpnak | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az észak-koreai vezetés beintett Donald Trumpnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az észak-koreai vezetés beintett Donald Trumpnak

2020. január 21. - 17:29

 

Észak-Korea többé nem érzi kötelezve magát korábbi vállalásaira, így a nukleáris- és rakétatesztek felfüggesztésére, mert az Egyesült Államok nem tartotta be a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről szóló tárgyalások újraindítására vonatkozó tavaly év végi határidőt - közölte kedden Ju Jong Csol, az észak-koreai ENSZ-küldöttség egyik magas rangú diplomatája Genfben. Kijelentette: Észak-Korea ezért új lehetőségek után fog nézni. A diplomata ugyanakkor nem pontosította, mit ért ezen.

A kép illusztráció! - Forrás: mandiner.hu

"Miután világossá vált, hogy az Egyesült Államok változatlanul akadályozni akarja Észak-Korea fejlődését, és féken akarja tartani politikai rendszerét, nem látjuk többé okát annak, hogy egyoldalúan tartsuk magunkat kötelezettségvállalásokhoz, amelyeket a másik fél nem tart tiszteletben" - hangoztatta Ju Jong Csol a genfi leszerelési értekezleten.

Mint mondta, országa az utóbbi két évben leállította a kísérleti atomrobbantásokat és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott teszteket bizalomépítő gesztusként az Egyesült Államok irányában. Az észak-koreai diplomata ugyanakkor azt vetette a washingtoni vezetés szemére, hogy válaszul több tucat közös hadgyakorlatot hajtott végre Dél-Koreával, és ismételten szankciókkal sújtotta Phenjant.

Ju Jong Csol szerint Washington "a legbrutálisabb és legembertelenebb szankciókat alkalmazza Észak-Koreával szemben. "Ha az Egyesült Államok kitart Észak-Koreával szembeni ellenséges politikája mellett, a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése sosem fog bekövetkezni" - mondta.

"Észak-Korea lehet, hogy rá lesz kényszerítve, hogy új utat járjon, amennyiben az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni egyoldalú követeléseit, és kitart a büntetőintézkedések kiszabása mellett" - fűzte hozzá.

Robert Wood, az Egyesült Államok genfi szervezetéhez akkreditált nagykövete aggodalmát fejezte ki az észak-koreai diplomata kijelentései miatt. Hangsúlyozta: Washington reméli, hogy a phenjani vezetés visszatér a tárgyalóasztalhoz.

Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó január elején közölte, hogy Washington felvette a kapcsolatot Észak-Koreával, és sürgette a tavaly októberben megszakadt stockholmi tárgyalások újraindítását.

Az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről szóló tárgyalások zsákutcába jutottak, miután Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök 2019 februárjában Hanoiban tartott második csúcstalálkozóján a két vezető nem tudott megállapodni Phenjan leszerelési intézkedéseiről és az amerikai szankciók enyhítéséről. (MTI) / portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s