h i r d e t é s

Az EP elnöke szerint a jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EP elnöke szerint a jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára

2020. február 20. - 19:35

 

A jelenlegi költségvetési tervezet elfogadhatatlan az Európai Parlament számára -jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a hétéves költségvetésről szóló EU-csúcs nyitó sajtótájékoztatóján, csütörtökön Brüsszelben.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke - Forrás: wikipedia / European Parliament

Kiemelte: a tervezet nem képes fedezni azokat a kiadásokat, amelyeket az Európai Bizottság előirányozott. A szükséges erőforrások nélkül új ambícióik, a zöld megállapodás, a digitalizációs átmenet és Európa nemzetközi szerepvállalásának erősítése csak üres szlogenek maradnak.

Sassoli hozzátette: "az uniónak megfelelő forrásokkal kell rendelkeznie napjaink kihívásainak kezeléséhez. Az első és a legsürgetőbb az éghajlatváltozás. Ez jelentős pénzügyi erőfeszítéseket igényel. Erőforrásokra van szükség a fenntartható gazdasági növekedés és a fejlődés fellendítéséhez, valamint a tagállamok, a vállalkozások és az emberek támogatásához. Be kell fektetnünk a kutatásba is, hogy Európának ne kelljen az új technológiák importjára támaszkodnia".

Sassoli a mezőgazdasági és kohéziós alapok csökkentését megengedhetetlennek tartja, mivel a gazdasági fejlettségben jelentkező különbségeket csak ezen források segítségével lehet áthidalni. Továbbá, a zöld megállapodás megvalósításához az európai mezőgazdaságnak szüksége van a forrásokra.

Véleménye szerint, mindenki érdeke a nettó befizető és a nettó kedvezményezett országok közötti ellentét megszűnése.

"Minden tagállam kivétel nélkül profitál az EU-tól. Mindegyinek előnye származik az európai költségvetésből, és még inkább az egységes piacból" - fogalmazott.

Sassoli kiemelte, hogy az Európai Parlament határozottan támogatja az úgynevezett jogállamiság mechanizmust, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné.

A keretköltségvetés elfogadásához az uniós tagállamok egyhangú jóváhagyása és az Európai Parlament egyetértése szükséges. (MTI)


 

h i r d e t é s