h i r d e t é s

Az engedély nélkül felszerelt külső egység miatt akár feljelentés is lehet az ügy vége

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az engedély nélkül felszerelt külső egység miatt akár feljelentés is lehet az ügy vége

2020. február 26. - 13:26

 

Társasházak esetében időről időre visszatér a légkondicionálók és klímák felszerelésének kérdésköre, problémája. - írja a feol.hu.

Forrás: feol.hu

Olvasónk jelezte, hogy az egyik székesfehérvári társasházban egy engedély nélkül felszerelt légkondicionáló évek óta elhúzódó problémát eredményez a mai napig is.

A történet 2018-ig visszanyúlik, ugyanis ekkor szerelték fel a szóban forgó berendezést. Azon a nyáron a lakógyűlést követően – a lakóközösség egyetértésében – az érintett ingatlan tulajdonosát hivatalos levélben felszólították, hogy a külső egységet szerelje le.

A társasházi ügyintéző által kiadott tájékoztatóban kiemelték, hogy az egység több ponton is megsértette a szabályozásokat. Ennek hivatkozási alapjául az erre vonatkozó önkormányzati rendelet és a társasházi törvény szolgál.

A felszerelést jelezni kell a képviselőnek, egyúttal a szomszédoknak

A klíma felszerelése „nem a saját lakásban” történő munkálatnak minősül, mivel a kültéri egységet a közös tulajdonban lévő külső homlokzatra szerelik fel. A törvény szerint a felszerelés előtt ki kell kérni a közvetlenül érintett szomszédok hozzájárulását – alatta, felette és mellette lévő lakásokra vonatkozóan –, és legalább kétharmaduknak azzal egyet kell érteni. Emellett a klíma felszerelése előtt a közös képviseletnek jelenteni kell a külső egység felszerelési szándékát. A társasház tájékoztatójában kiemelték, a klíma felszerelése előtt a közös képviselet részére le kell adni egy tervrajzot, amely bemutatja, hogy hová kívánják elhelyezni az egységet, és a kondenzvizet milyen módon és merre fogják elvezetni. Fontos kiemelni, hogy a klíma külső egységének felszerelése csak az épület és a homlokzat sérülése és a környezet szennyezése nélkül valósulhat meg, figyelembe véve a páralecsapódás mértékét is. A közös képviselő által kiadott tájékoztatóban a Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése által kiadott településvédelemről szóló törvény is hivatkozási alapul szolgált. – Az épületek közterület felől és közhasználat elöl el nem zárható területről látható homlokzatán, tetősíkján újonnan égéstermék kivezetése, klímaberendezések kültéri egysége és antenna nem helyezhető el – olvasható a törvényben. Ennek értelmében a társasház bejáratának közvetlen közelében elhelyezett külső egység szabályellenesnek minősül.

Jelen esetben a tulajdonost felszólították az egység eltávolítására, amely ellen az érintett fél kérelmet nyújtott be, amelyben a hűtő-fűtő légkondicionáló berendezés eltávolítási határidejének meghosszabbítását kérte 2018 novemberében. Kérelmében a munkálatok magas költségeire hivatkozva – tekintettel az anyagi lehetőségére – kérte a közös képviselőt a kijelölt határidő meghosszabbítására. Írásos nyilatkozata szerint a munkálatok elvégzését 2019 augusztusa környékére ígérte. A társasház közös képviselőjét is megkerestük a problémával kapcsolatban, aki kérdésünkre elmondta, a tulajdonost felszólította a külső egység eltávolítására. A tulajdonos haladékot kért, amit ő jóindulattal meg is adott, hiszen nem akarta egy azonnali feljelentéssel hivatalos útra terelni az ügyet. Ennek ellenére a probléma kapcsán máig nem történt előrelépés. A következő lépés az Építésügyi Hatóság felé tett feljelentés lehet, amikor büntetés kiszabása mellett a hatóság leszerelteti a külső egységet, amelynek költségét a tulajdonosnak kell megtérítenie.

A társasházi törvény szerint a közvetlen szomszédok jóváhagyását is kell kérni a kültéri egység felszereléséhez Fotó: Fehér Gábor Forrás: feol.hu

A kérdés kapcsán megkerestük a polgármesteri hivatal főépítészi irodáját, hogy megtudjuk, mi a teendő ilyen esetben. Kérdésünkre a hivataltól az alábbi választ kaptuk:

A településkép szempontjából meghatározó területen belül az elhelyezési szándékot településképi bejelentési eljárás során kell bejelenteni a polgármesteri hivatalnak, illetve országosan védett területen – például műemlék jelentőségű területen – és védett épületekben örökségvédelmi bejelentési eljárást kell lefolytatni, melyet a járási hivatalnak kell címezni.

 Ezen területeken kívül a hatóságok felé sem engedélyezési sem bejelentési kötelezettség nincsen, ugyanakkor a vonatkozó jogszabályoknak meg kell felelni az elhelyezés során.

Fontos kiemelni, hogy az eset nem egyedi. A társasházi együttélés szabályozott, így bizonyos kereteken belül minden lakónak alkalmazkodnia kell a körülötte élőkhöz a békés együttélés érdekében.

feol.hu


 

h i r d e t é s