h i r d e t é s

Az EMMI azonnal indítson vizsgálatot a fogyatékossággal élők intézményeiben!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az EMMI azonnal indítson vizsgálatot a fogyatékossággal élők intézményeiben!

2021. április 24. - 17:14

Egy hónap telt el az ombudsmani jelentés kézhezvétele óta, de az EMMI még vizsgálatot sem indított annak az autista fiúnak az ügyében, akit sajtóértesülések szerint embertelen és megalázó módon ketrecbe zártak egy intézménybe. - írja közleményében a Párbeszéd.

A kép illusztráció! - Forrás: The Times

Rétvári Bence írásbeli kérdésre adott válaszából csak az derül ki, hogy még az ombudsmani javaslatokat is az asztalfiókban pihenteti a minisztérium. A Párbeszéd vizsgálatot követel a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményekben.

Rengeteg rossz dolog történik az országban vagy a kormány hibájából vagy azért, mert a kormány nem tesz semmit. De talán nincs borzasztóbb annál, mint amikor egy gyereket kínoznak, és az állam ezt érdektelenül nézi végig. Ráadásul úgy, hogy az ombudsman részletes jelentést ír az ügyben, amelyben konkrét megállapításokat és ajánlásokat fogalmaz meg.

Márciusban derült ki, hogy egy 16 éves autista fiút egy egri intézetben több héten át is rácsok mögött bezárva tartottak. Az ombudsman többek között azt javasolta Kásler Miklós miniszternek, hogy az intézményi ellátásban részesülő, fogyatékossággal élő személyek halálának okát mindig független szerv vizsgálja ki, és az eljárás legyen nyilvános. Az ombudsman speciális szakértői csoport felállítását is javasolta annak érdekében, hogy az autista gyermekek számára legyen megfelelő bentlakásos elhelyezést nyújtó intézmény.

  • Kásler Miklóstól a Párbeszéd nemrég a következőket kérdezte írásban:
  • Megfogadta, megfogadja-e a miniszter ombudsman javaslatait?
  • Milyen konkrét intézkedéseket tett eddig, illetve tervez tenni az ügy kapcsán?
  • Felelősségre vonják-e az intézmény vezetőjét azért, mert megsértette az autista fiú emberi jogait?
  • Folytatnak-e érdemi vizsgálatot annak érdekében - minthogy az ombudsman jogosítványai ebben a tekintetben korlátozottak voltak -, hogy egyértelműen kiderüljön, az intézményben ketrecbe zártak-e egy embert?

A miniszter helyett, még csak nem is az ügyért felelős államtitkár, hanem a kormány ügyeletes megmondóembere, Rétvári Bence válaszolt. Hiába telt el egy hónap az ombudsmani jelentés átvétele óta, a minisztériumban nemhogy nem tettek még semmilyen intézkedést, de arra sem tudnak válaszolni, hogy akarnak-e tenni bármit is. A jelentésben feltártak vizsgálata "folyamatban van". Az Orbán-kormány jól ismert tehetetlensége és emberi szenvedésekkel szembeni közönye köszön vissza ebben az ügyben is.

A Párbeszéd további vizsgálatokat követel az ügyben. Addig is üzenjük Káslernek és Rétvárinak, hogy az ellenzékkel való permanens foglalatosság helyett végre tegyék azt, ami törvényi kötelességük! Azonnali vizsgálatot és gyökeres változást követelünk a sérült személyeket ellátó intézményekben!

Szabó Tímea,
a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője (OS)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s