fbpx Az életünkkel fizethetünk a helytelen antibiotikum-használatért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az életünkkel fizethetünk a helytelen antibiotikum-használatért

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az életünkkel fizethetünk a helytelen antibiotikum-használatért

2021. július 11. - 06:44

 

Egy új tanulmány lehetséges kapcsolatot talált az antibiotikum-használat és a vastagbélrák között, különösen az 50 év alattiak körében. - írja az Origo

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) által rendezett 2021-es Emésztőrendszeri Daganatos Betegségek Világkongresszusán ismertetett új eredmények alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy mind az orvosok, mind a betegek sokkal óvatosabban alkalmazzák a jövőben ezeket a készítményeket. Felmérések szerint 2000 és 2015 között a globális antibiotikum-használat 65 százalékkal nőtt, ami még sürgetőbbé teszi az esetleges összefüggés pontosabb megismerését.

Tudomásunk szerint a mostani az első kutatás, ami összeköti az antibiotikum-használatot a vastagbélrák korai megjelenésével - e betegség gyakorisága az elmúlt két évtizedben legalább 3 százalékkal nőtt.
A gyorsételek, cukros üdítők, az elhízás és az alkoholfogyasztás valószínűleg mind szerepet játszanak a kedvezőtlen tendenciában, de az új adatok azt sugallják, hogy az antibiotikumok felesleges szedését is érdemes kerülni, különösen a gyerekeknél és a fiatal felnőtteknél" - ismertette az új vizsgálat megállapításait a kongresszuson Sarah Perrott, a skót Aberdeeni Egyetem munkatársa.

A konferenciáról az EurekAlert tudományos hírügynökség számolt be.

A nagyszabású skót kutatás összesen 2 millió ember egészségügyi adatait nézte át, a vizsgált páciensek közül 8000-en szenvedtek vastag- és végbélrákban. Ezt követően összevetették az emésztőszervi daganatokkal küzdő betegek adatait az egészségesekével.

A KUTATÓK AZT TALÁLTÁK, HOGY AZ ANTIBIOTIKUMOKAT HASZNÁLÓKNÁL MINDEN KORCSOPORTBAN NÖVEKEDETT A VASTAGBÉLRÁK KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYE, DE A LEGNAGYOBB KIUGRÁST AZ 50 ÉV ALATTIAK ESETÉBEN MÉRTÉK;
míg az antibiotikumokat szedő 50 év felettieknél "csak" 9 százalékkal nőtt meg a vastagbélrák kockázata, addig ez az arány

AZ 50 ÉV ALATTIAK ESETÉBEN 50 SZÁZALÉK VOLT.

A fiatalabbaknál a tumorok elsősorban a vastagbél első (jobb oldali) szakaszát érintették.

Dr. Leslie Samuel, az Aberdeen Royal Infirmary kórház orvosa, a tanulmány rangidős szerzője elmondta, hogy a vastagbél jobb oldalának tartalma folyékonyabb, az itt élő természetes baktériumközösségek (mikrobiom) összetétele egyedi lehet.

Szeretnénk kideríteni, hogy az antibiotikumok megváltoztathatják-e úgy a mikrobiomot, hogy attól növekedjen a vastagbélrák kockázata, főként a fiataloknál.
Ez egy nagyon komplex helyzet, mivel tudjuk, hogy a mikrobiom gyorsan vissza tud térni a régi állapotához, még akkor is, ha diagnosztikai célú beavatkozások, például endoszkópia előtt alaposan kitisztítjuk a bélrendszert.
Egyelőre nem tudjuk egyértelműen megmondani, hogy az antibiotikumok közvetetten vagy közvetlenül befolyásolni tudják-e olyan mértékben a bélflórát, hogy attól rákos megbetegedés alakuljon ki" - magyarázta Samuel.

Emberi bélflóra számítógépes illusztrációjaFORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY
Minden lehetőséget alaposan meg kell vizsgálni
A kongresszuson elhangzott, hogy évente körülbelül 2 millió embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal világszerte.

A 20-40 ÉV KÖZÖTTI BETEGEK ESETÉBEN A PROGNÓZIS KÜLÖNÖSEN ROSSZ, SOKKAL KISEBB ESÉLLYEL ÉLIK TÚL A VASTAGBÉLRÁKOT, MINT AZ IDŐSEBBEK.

A különbség arra vezethető vissza, hogy e daganattípust a fiatalabbaknál általában túl későn veszik észre.

Az orvosok kisebb eséllyel vizsgálják a hasi panaszok hátterében álló vastagbélrák lehetőségét a 30 év alattiaknál, mint 70 év felettieknél, emellett a szűrővizsgálatoknak sem a fiatalabb páciensek a célcsoportjai. Emiatt a rákot csak a késői stádiumban diagnosztizálják, amikor a betegség már nehezen kezelhető"
- mondta a kongresszuson Alberto Sobrero professzor, az olasz San Martino kórház orvosa. Hozzátette: mindenképpen szemléletváltásra van szükség a területen, alaposabban kellene vizsgálni a fiatalabbak hasi panaszait, és ebben a korosztályban minden lehetséges faktort - így az antibiotikumokat is - számításba kell venni.

"Még túl korai lenne kijelenteni, hogy a kiterjedt antibiotikum-használat kockázati tényező lenne, és alaposabban meg kell vizsgálnunk a mikrobiom lehetséges szerepét is a daganatok létrejöttében.
Mindenesetre az új kutatás emlékeztet arra, hogy antibiotikumokhoz csak a legszükségesebb esetben nyúljunk, továbbá nem zárhatjuk ki, hogy a felesleges antibiotikum-használat növeli a rák kialakulásának esélyét" - összegezte a kongresszus megállapításait Sobrero. (Origo)


 

Kommentek

h i r d e t é s