h i r d e t é s

Az élelmiszerek durva drágulása jövő szeptemberig is eltarthat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az élelmiszerek durva drágulása jövő szeptemberig is eltarthat

2022. november 26. - 06:30

A GKI friss előrejelzése szerint akár jövő szeptemberig tovább drágulhatnak az élelmiszerek Magyarországon. Máshol, a világ 50 országában már csökken vagy stagnál az infláció.

Forrás: Facebook

A világ 50 országban már csökken vagy legalábbis stagnál az infláció a Nemzeti Bank szerint, Magyarországon viszont egyelőre tovább gyorsul a pénzromlás üteme. Ezt a jegybank alelnöke keddi, online tájékoztatóján, ábrákkal támasztotta alá.

„Azért kellemetlen meglepetések is benne vannak még a pakliban. Tehát az élelmiszeráraknál egy komoly áremelkedési hullám zajlik most a világban. Egész Európában, és azon belül Magyarország esetében is, ami a következő hónapokban még emeli majd a fogyasztói árindexet” – magyarázta Virág Barnabás.

Az MNB alelnökének megfogalmazásából nem derült ki, de az árstopok ellenére – sőt sok szakértő, például az IMF szerint részben éppen ezek miatt  – hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az élelmiszerek az egész Európai Unióban.

A GKI szerint a kiemelkdő drágulást részben a forintgyengülés okozza, részben pedig az, hogy visszafogottabban csökken a kereslet a választások előtt kiosztott szja-visszatérítés, és a 13. havi nyugdíj hatására. Azt mondják az élelmiszerdrágulás nyúlik, mint a rétestészta.

Elképzelhető, hogy ez még szeptemberig is elhúzódik, azaz addig még az árak növekedésére kell számítani. Majd szeptember könyékén már elképzelhető, főleg, ha az aratás is jól sikerül, hogy az élelmiszerárak esetleg stagnálásba menjenek át

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A GKI legfrissebb előrejelzése szerint jövőre átlag 20 százalékkal drágulhatnak tovább az élelmiszerek.

(rtl.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!