h i r d e t é s

Az aszteroidák nagy része képes lenne kiirtani az életet a Földön

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Az aszteroidák nagy része képes lenne kiirtani az életet a Földön

2020. február 27. - 16:17

 

Ha a hírekben egy föld közelében elsuhanó aszteroidáról hallunk, talán fel sem fogjuk, hogy mit jelent valójában a "százakárhány" méteres átmérő, vagy, hogy mitől lenne olyan végzetes, ha egy ilyen kődarab eltalálná a földet. 

A kép illusztráció! - Forrás: needpix.com

Azt is gyakran halljuk, hogy  dinoszauruszok kihalásának egyik fő okaként azonosított Chicxulub aszteroida átmérője valahol 11 és 85 km között lehetett.

De ezek a számok nehezen elképzelhetőek, így nagy szerencse, hogy jött, Álvaro Gracia Montoya brit alkalmazott videoművész, aki videójában New York városába repít bennünket, hogy valósághű, méretarányos összehasonlításban nézhessük végig a fejünk felett keringő halálosztó aszteroidákat, a legkisebbtől a legnagyobbakig.

Megnyugtatásul még annyit érdemes megjegyezni, hogy ezeknek az ősi szikláknak a zömét csak az után fedeztük fel, hogy néhány tízezer kilométer per órás sebességgel már elszáguldott mellettünk (a táblázatban pirossal jelölve). A videóban szereplő égitestek nincsenek velünk ütközési pályán, de ez ne vezessen félre senkit, naponta fedezünk fel újakat, változhat ez még. (raktea.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s